Τελευταία Νέα

Bloomberg: Μελέτη του υπουργείου Ενέργειας καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ κατά των ΑΠΕ

Bloomberg: Μελέτη του υπουργείου Ενέργειας καταρρίπτει τους ισχυρισμούς Τραμπ κατά των ΑΠΕ
Μελέτη που διενεργήθηκε από μέλη του προσωπικού του υπουργείου Ενέργειας αναφέρει κατηγορηματικά ότι το δίκτυο είναι αξιόπιστο παρά τη μείωση χρήσης άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας.
Η αιολική και ηλιακή ενέργεια δεν αποτελούν σημαντική απειλή για την αξιοπιστία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με σχέδιο μελέτης που εκπόνησαν μέλη του προσωπικού του υπουργείου Ενέργειας, διαψεύδοντας δηλώσεις του υπουργού Ρικ Πέρι περί του αντιθέτου, μεταδίδει το Bloomberg.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο, σύμφωνα με την μελέτη που έχει στην διάθεσή του «το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι πιο αξιόπιστο σήμερα, λόγω καλύτερου σχεδιασμού, πειθαρχίας της αγοράς και καλύτερων κανόνων λειτουργίας και προτύπων».
Τα ευρήματα που είναι ακόμη υπό εξέταση από την ηγεσία του υπουργείου, διαψεύδουν του ισχυρισμούς του Πέρι, ότι οι βασικές πηγές ενέργειας, όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια, που παρέχουν σταθερή ισχύ, έχουν τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας των κινήτρων της κυβέρνησης Ομπάμα υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθιστώντας αναξιόπιστο το δίκτυο.
Το Bloomberg υπενθυμίζει, ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο Πέρι είχε υποστηρίξει, ότι «τα τελευταία χρόνια οι εμπειρογνώμονες του δικτύου εξέφρασαν την ανησυχία τους για την μειωμένη χρήση των κρίσιμων βασικών πόρων (άνθρακα, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια)».
Το πρακτορείο επικαλείται δύο άτομα με γνώση του περιεχομένου της μελέτης, τα οποία είπαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα του Bloomberg, αποκαλύπτοντας ότι η μελέτη υπόκειται σε αλλαγές.
Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας Shaylyn Hynes, δεν το διέψευσε, αντιθέτως υποστήριξε ότι η μελέτη χρειάζεται επικαιροποίηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η μελέτη «εξελίσσεται συνεχώς».
Τον περασμένο Απρίλιο ο Πέρι ζήτησε την εκπόνηση μελέτης του δικτύου, με στόχο να εξετάσει, κατά πόσο οι πολιτικές που ευνοούν την αιολική και την ηλιακή ενέργεια επιταχύνουν την κατάργηση του λιθάνθρακα και των πυρηνικών σταθμών.
Ως γνωστόν, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ έχει δεσμευτεί να ανατρέψει τους κανονισμούς που έβλαψαν τον άνθρακα και σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάθεση της μελέτης χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένας τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα δικαιολογούσε τη μείωση της επέκτασης της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και την παροχή βοήθειας στη βιομηχανία άνθρακα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το πρακτορείο, το σχέδιο της μελέτης καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι «οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων χρησιμοποιούν τεχνολογίες, πρότυπα και πρακτικές, για να εξασφαλίσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν αξιόπιστα το δίκτυο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης