Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό αέριο και γεωθερμία στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας, Θράκης

Φυσικό αέριο και γεωθερμία στις προτεραιότητες της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας, Θράκης
Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ
Ο τομέας της ενέργειας, με έμφαση στις υποδομές φυσικού αερίου και γεωθερμίας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες για τον αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ).
Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος ανέλυσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σχέδιο της Περιφέρειας για την επίτευξη της ανάπτυξης στην περιοχή, μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων.

Ενέργεια

Οι επενδύσεις στην ενέργεια και ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο και τη γεωθερμία, αποτελούν προτεραιότητα της ΠΑΜΘ. Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει:

-Τη χρηματοδότηση με το ποσό των 32 εκ. ευρώ, της σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου των έξι μεγάλων πόλεων της ΑΜΘ, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα, ώστε να διατίθεται φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα

-Αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, έχει ήδη εκδοθεί η πρώτη πρόσκληση, προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες για τα βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειας.

«Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε βεβαιωμένα γεωθερμικά πεδία, διαθέτοντας συνολικά οκτώ. Ήδη βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης, πρόταση του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Αρίστηνου, ενώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Δήμος Παγγαίου έχει καταθέσει επενδυτική πρόταση για τη μίσθωση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου», υπογραμμίζει ο κ. Μέτιος συμπληρώνοντας πως στα γεωθερμικά πεδία της Περιφέρειας υπάρχουν ήδη εγκατεστημένες και λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας.

Επιχειρηματικότητα

Ψηλά στις προτεραιότητες της ΠΑΜΘ είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Περιγράφοντας τα σχεδιαζόμενα βήματα του συγκεκριμένου τομέα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ αναφέρει:

-Την έναρξη πρόσφατα της υλοποίησης της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3) με την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης για την ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των χημικών και πλαστικών πολυμερών υλικών, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ

-Τη συνέχιση, στο ίδιο πλαίσιο, της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων σε μία σειρά από τομείς εξειδίκευσης στην ΠΑΜΘ, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, τα μη-μεταλλικά ορυκτά και ο τουρισμός

-Το σχεδιασμό δημιουργίας δομών για τη στήριξη νέων, καινοτόμων επιχειρήσεων

-Την πρόθεση της Περιφέρειας για τη δημιουργία μιας περιφερειακής αγροδιατροφικής σύμπραξης υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, που θα αναλάβει την καταγραφή, ομαδοποίηση και προώθηση προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων, σε νέες αγορές του εξωτερικού.

«Σε θέματα ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, σε εθνικό επίπεδο και σε μία από τις τελευταίες θέσεις σε ευρωπαϊκό. Με αυτό ως δεδομένο, προτεραιότητά μας είναι να διαμορφώσουμε έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό που θα επενδύει στα πραγματικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Με σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα, οι τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της επιχειρηματικότητας μπορούν να αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας», σημειώνει ο κ. Μέτιος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης