Ενέργεια

Μικρή καθυστέρηση, λόγω διακοπών της Κομισιόν, στους διαγωνισμούς νέων παραχωρήσεων έρευνας υδρογονανθράκων

Μικρή καθυστέρηση, λόγω διακοπών της Κομισιόν, στους διαγωνισμούς νέων παραχωρήσεων έρευνας υδρογονανθράκων
Τους διαγωνισμούς προκάλεσαν με αιτήσεις τους η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ και η Energean Oil & Gas, οι οποίες ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά - δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο αντίστοιχα
Τον Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούλιο όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί θα προκηρύξει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) τους διαγωνισμούς για την παραχώρηση νέων περιοχών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Ο λόγος της παράτασης συνδέεται με το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν εργάζεται τον Αύγουστο και οι προκηρύξεις των δύο διαγωνισμών θα πρέπει να μεταφραστούν και στις 27 γλώσσες των κρατών-μελών της ΕΕ όπως απαιτεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοιτήτων.
Η μεσολάβηση των θερινών διακοπών της Κομισιόν των Αύγουστο, θα οδηγούσε σε καθυστέρηση που σύμφωνα με την άποψη που επικράτησε στις αρμόδιες αρχές θα έδινε λάθος σήμα στην πετρελαϊκή αγορά.
Έτσι αποφασίστηκε οι προκηρύξεις να βγουν στον αέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου έτσι ώστε η όλη διαδικασία να τρέξει χωρίς καθυστερήσεις.

Διαδικασία τριών μηνών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τους νέους διαγωνισμούς προκάλεσαν με αιτήσεις τους επενδυτές και συγκεκριμένα η κοινοπραξία Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ που ενδιαφέρεται για τις θαλάσσιες περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης, και η Energean Oil & Gas για θαλάσσια περιοχή στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο).
Το θεσμικό πλαίσιο σε αυτή την περίπτωση προβλέπει στην περίπτωση που αποδοχής της αίτησης από το αρμόδιο υπουργείο, κάτι που έγινε ήδη, προκήρυξη διαγωνισμού σε διάστημα ενός μήνα προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και σε άλλους επενδυτές.
Η όλη διαδικασία διαρκεί τρεις μήνες και σε περίπτωση που δεν εμφανισθεί τρίτος επενδυτές ξεκινάνε διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση των περιοχών στους επενδυτές που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης