Ευρώπη

Κύπρος: Τα σωματεία της ΑΗΚ καταγγέλλουν σκόπιμες παραλείψεις του ΥΠΕΝ στη στελέχωση της

Κύπρος: Τα σωματεία της ΑΗΚ καταγγέλλουν σκόπιμες παραλείψεις του ΥΠΕΝ στη στελέχωση της
Κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση και την πρόθεσή του για τον κατακερματισμό της ΑΗΚ και ότι «φροντίζει να ενισχύει το στόχο του με τις σκόπιμες παραλείψεις του για τη σωστή στελέχωση της Αρχής.
Για σκόπιμες παραλείψεις του υπουργείου Ενέργειας σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), προκειμένου να την καταστήσει αναποτελεσματική στην υλοποίηση της αποστολής της, κάνουν λόγο τα σωματεία εργαζομένων.
Σε επιστολή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, οι επικεφαλής των σωματείων ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ–ΑΗΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, αναφέρουν ότι το υπουργείο δεν εγκατέλειψε ποτέ τη θέση και την πρόθεσή του για τον κατακερματισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού και ότι «φροντίζει να ενισχύει το στόχο του με τις σκόπιμες παραλείψεις του για τη σωστή στελέχωση της Αρχής, ούτως ώστε αποδυναμωμένη να καταστεί αναποτελεσματική στην υλοποίηση του αναπτυξιακού της προγράμματος, στις υποχρεώσεις και στην αποστολή της».
Τα σωματεία αναφέρουν επίσης, πως η απελευθέρωση θέσεων εργασίας έπρεπε έγκαιρα να είχε απασχολήσει το ΔΣ και το υπουργείο Ενέργειας και να είχαν κατατεθεί στη Βουλή για έγκριση, προτού αναστείλει τις εργασίες της για τις θερινές διακοπές.
«Είναι σχήμα οξύμωρο να παραχωρούνται απλόχερα και αβασάνιστα θέσεις προσωπικού για αμφιβόλου επιτυχίας, ψηλού ρίσκου και κόστους εγχείρημα λειτουργίας της αγοράς, που στηρίζεται σε θεωρητικές και υποθετικές προσεγγίσεις, ενώ περιθωριοποιούνται συστηματικά οι πραγματικές ανάγκες στελέχωσης της Αρχής» τονίζουν.
Εισηγούνται δε όπως μέχρι την έναρξη των εργασιών της Βουλής το ΔΣ προβεί στις αναγκαίες ενέργειες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, ούτως ώστε να επιδιωχθεί η διατήρηση της εφαρμογής των εξαιρέσεων που η ΕΕ παραχώρησε στην Κύπρο για την ενέργεια και να προωθηθούν για εφαρμογή οι ομόφωνες αποφάσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού που στόχο έχουν την ασφαλέστερη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού.
Επίσης ζητούν, πέραν της απελευθέρωσης όλων των θέσεων προαγωγής για την αποτελεσματική λειτουργία της δομής του Οργανισμού, να εγκριθούν όλες οι απαραίτητες θέσεις πρώτου διορισμού σε όλους τους κλάδους για τη σωστή στελέχωση του Οργανισμού, να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον Οργανισμό και να εξευρεθούν τρόποι και διαδικασίες για γρήγορη και έγκαιρη αποκατάσταση της Μονάδας 3 στο Βασιλικό και την προμήθεια συστημάτων και υλικών για αντιμετώπιση των υπαρκτών αναγκών για αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού.
«Ακόμη μια φορά δηλώνουμε ότι, συναινούμε με τη λειτουργία μιας σωστής αγοράς ηλεκτρισμού στον τόπο, που θα προσμετρά τις ιδιαιτερότητες του μικρού και απομονωμένου δικτύου μας και θα προσαρμόζεται εξελικτικά και με σύνεση, ανάλογα με τις ανάγκες» αναφέρεται στην επιστολή.
«Ως εργαζόμενοι και άμεσα επηρεαζόμενοι δηλώνουμε απερίφραστα ότι, αν σ’ αυτή την περίοδο παρερμηνευθεί η υπευθυνότητα μας και αντιληφθούμε μεθόδευση τετελεσμένων με ετοιμασία Νομοσχεδίων σχετικών με το θέμα ή κωλυσιεργία, θα αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά», προειδοποιούν τα σωματεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης