Αναλύσεις

Morgan Stanley: Απίθανο να υπάρξει ειδικό AQR για τις ελληνικές τράπεζες - Ισχυρή πρόοδος, τα 10 συμπεράσματα

Morgan Stanley: Απίθανο να υπάρξει ειδικό AQR για τις ελληνικές τράπεζες - Ισχυρή πρόοδος, τα 10 συμπεράσματα
Στελέχη της Morgan Stanley συνάντησαν στην Αθήνα εκπροσώπους των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Pillarstone, Cepal, FPS, ΔΝΤ και Τράπεζας της Ελλάδος
Αισιόδοξα «αισθάνονται» για τις ελληνικές τράπεζες τα στελέχη της Morgan Stanley που επισκέφτηκαν την Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την αναφορά που συνέταξαν, στην οποία διαπιστώνουν ότι υπάρχει ισχυρή πρόοδος σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοιχτά ο κλάδος.
Ειδικότερα, στην τελευταία 8σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Top ten Athens tidbits" (Τα 10 συμπεράσματα από την Αθήνα), την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Morgan Stanley εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη για τη διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η μείωση των NPEs είναι σύμφωνα με το σχέδιο, ενώ όλος ο σχεδιασμός, νομικό πλαίσιο, εξυπηρέτηση, ρευστότητα, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η πρόοδος είναι ισχυρή σε όλα τα μέτωπα, με την Εθνική Τράπεζα να οδηγεί τη διαδικασία, αναφέρουν οι αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι βρέθηκαν στην Αθήνα, στις 23-25 ​​Ιουλίου, όπου συνάντησαν εκπροσώπους των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής, Πειραιώς, Pillarstone, Cepal, FPS, ΔΝΤ και Τράπεζας της Ελλάδος.
Τα top 10 των συμπερασμάτων είναι:
1) Η μείωση των ΝΡΕ εκτελείται βάσει σχεδίου, ενώ υπάρχουν περιορισμένες ανησυχίες σχετικά με τις προκλήσεις του επόμενου διαστήματος.
Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα ΝΡΕ κατά 38,5 δισ. έως το 2019.
Το μεγαλύτερο μερίδιο γενικά κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ 2018 (38%) και 2019 (43%), οπότε η μείωση είναι εκ νέου με μεγαλύτερες προκλήσεις.
Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελλάδος ήταν υποστηρικτική για την επίτευξη των στόχων αυτών, ενώ τα στελέχη της δεν πιστεύουν ότι οι στόχοι είναι φιλόδοξοι.
2) Αν και το πρώτο εξάμηνο του 2017 δεν ήταν τόσο παραγωγικό για τις αναδιαρθρώσεις, οι διαγραφές έχουν λάβει περισσότερο βάρος.
Από τη συνολική μείωση, οι επιχειρησιακοί στόχοι των τραπεζών περιλαμβάνουν διαγραφές για το περίπου το 1/3 του συνολικού όγκου.



Εντούς, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους δεν ήταν παραγωγικό στις αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα είναι καθοριστικές για το μέλλον.
Η Morgan Stanley υπενθυμίζει ότι η δανειοδότηση στην Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινοπρακτική, επομένως οι συζητήσεις αναδιάρθρωσης επί του παρόντος περιλαμβάνουν πολλά μέρη.
Πλατφόρμες όπως η Pillarstone διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση, με έναν και μόνο κεντρικό πράκτορα να διαπραγματεύεται με τον δανειολήπτη.
3) Ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά αισθάνονται ότι το 2019 δεν σηματοδοτεί κατ 'ανάγκη μια σκληρή προθεσμία.
Εντούτοις θα είναι καλό να υπάρξει οριστική επίλυση, αν και δεν υπήρξε η αίσθηση ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές κυρώσεις εάν δεν επιτευχθούν στόχοι μέχρι τα τέλη του 2019.
Μάλιστα θα μπορούσε να υπάρξει επέκταση στους επιχειρησιακούς στόχους.
Και αυτό διότι σε μεγάλο βαθμό εκτιμάται ότι η πρόοδος των τραπεζών δεν κρίνεται μόνο ενάντια στους στόχους, αλλά και στην στρατηγική εκτέλεση.
Οι επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να παρέχουν κάποια περιθώρια ελιγμών.



4) Η μεγάλη εικόνα: η πρόοδος σημειώθηκε στην πλευρά του λιανικού εμπορίου, ενώ η διαχείριση των εταιρικών δανείων είναι πιο σταδιακή διαδικασία.
Από τους στόχους, η μείωση των εταιρικών μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη, καθώς απαιτεί μείωση κατά 23 δισ. ευρώ, έναντι 8 δισ ευρώ των καταναλωτικών και στεγαστικών υποθηκών.
Μέχρι σήμερα, οι περιορισμοί στις εταιρικές εκκαθαρίσεις βρίσκονται στο νομικό πλαίσιο, καθώς και στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις είναι πολυεθνικές, δείχνοντας απροθυμία να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις.
Τα στελέχη της Morgan Stanley θεωρούν ότι σταδιακά τα εμπόδια θα αίρονται.
5) Τα μεγάλα μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί ότι το νομικό πλαίσιο θα καταστεί πιο ευνοϊκό δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως.
Το πλαίσιο δείχνει τώρα αρκετό για τις τράπεζες προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειες τους.
6) Θετικό συναίσθημα γύρω από τη μείωση των NPL.
Η Morgan Stanley διαπιστώνει καλή πρόοδο, καθώς νέες πλατφόρμες εισέρχονται στην αγορά, μετά την αποπλοίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
Μέσα σε 18 μήνες, δόθηκε σημαντική ώθηση στη ρευστότητα της αγοράς, ενώ υπήρξε και το μήνυμα προς τους δανειολήπτες ότι ο τομέας έχει την πρόθεση να επιλύσει το ζήτημα.
7) Οι τιμές της πώλησης των NPL παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα με προσφορές μόλις ~ 5c / $.
Η πώληση δανείων αναμένεται να οδηγήσει σε ~ 20% της συνολικής μείωσης των NPE, ενώ και το 2017 η αγορά αυτή θα περιορίζεται από ακάλυπτους καταναλωτές.



8) Η μακροπρόθεσμη και πολιτική πορεία πρέπει τώρα να είναι πιο ευνοϊκή.
Υπάρχει γενικά πολύ θετικό συναίσθημα μετά και την τελευταία αξιολόγηση.
9) Η αγορά κατοικίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, με τις τιμές να είναι κατά 40% χαμηλότερες από τα ιστορικά υψηλά της.
10) Θεωρείται απίθανο να υπάρξει ειδικό AQR για την Ελλάδα στα ερχόμενα stress test.
Αν και το ΔΝΤ έχει ταχθεί υπέρ της επανεξέτασης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, υπήρξε χλιαρή υποδοχή από τα άλλα θεσμικά όργανα.
Οι τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τον SSM σχετικά με την ανάλυση των NPE, με την αναμενόμενη εξέλιξη να αναμένεται μετά τον Αύγουστο, όταν ο SSM θα συζητήσει με τις τράπεζες και την ΤτΕ τις τρέχουσες μεθόδους.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης