Επιχειρήσεις

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 6,50% στα 40,8 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2017

ΟΤΕ: Αύξηση κερδών 6,50% στα 40,8 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2017
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 0,5 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2017, μειωμένος κατά 28%.
Στα 40,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του ΟΤΕ στο β’ τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 6,5% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2016.
Το Β’ τρίμηνο του 2017, τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE διαμορφώθηκαν σε €938,8 εκατ. μειωμένα κατά 1,7%.  
Στην Ελλάδα τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,4% και διαμορφώθηκαν σε €687,7 εκατ., καθώς η αύξηση των εσόδων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας χάρη στην ενίσχυση των εσόδων λιανικής και υπηρεσιών, καθώς και εκείνων από έργα ICT, αντισταθμίστηκε από τη μείωση των εσόδων από το έργο «Rural Broadband» που ολοκληρώνεται σύντομα και την μείωση των εσόδων λόγω της πτώσης στις ρυθμιζόμενες τιμές χονδρικής LLU.
Τα έσοδα από ευρυζωνικές υπηρεσίες αυξήθηκαν σημαντικά καθώς οι πελάτες συνέχισαν να επιλέγουν υπηρεσίες υψηλότερης ταχύτητας VDSL και τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση αυξήθηκαν για άλλη μια φορά, αν και με χαμηλότερο ρυθμό, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των συνδρομητών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.
Στη Ρουμανία, τα συνολικά έσοδα μειώθηκαν κατά 2,6%, επηρεασμένα από τη μείωση των εσόδων της κινητής τηλεφωνίας.
Αντίθετα, τα έσοδα σταθερής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 1,4%, λόγω των υψηλότερων εσόδων χονδρικής και μιας ακόμη περιόδου αυξημένης ζήτησης για τα συνδυαστικά πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας της Telekom Romania.
Τα συνολικά Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης, κόστη αναδιοργάνωσης και μη επαναλαμβανόμενων νομικών υποθέσεων διαμορφώθηκαν σε €633,9 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2017, μειωμένα κατά 2,7% σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2016.
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου αυξήθηκε κατά 1,0% και διαμορφώθηκε σε €313,9 εκατ. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA αυξήθηκε κατά 1,5%, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 39,6%, ενισχυμένο περισσότερο από 100 μονάδες βάσης.
Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στη Ρουμανία αυξήθηκε κατά 5,9%, καθώς η σημαντική αύξηση στη σταθερή τηλεφωνία απορρόφησε την πίεση από τον ανταγωνισμό στην κινητή. Στην Αλβανία, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA μειώθηκε κατά 60,4%, καθώς οι δραστηριότητες επηρεάστηκαν από τις αλλαγές στη διεθνή κίνηση και τα τέλη τερματισμού.
Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε €39,8 εκατ. το Β’ τρίμηνο του 2017, μειωμένη κατά 1,5%, αντικατοπτρίζοντας τα χαμηλότερα κέρδη προ φόρων.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €40,8 εκατ. στο Β’ τρίμηνο του 2017, αυξημένα κατά 6,5% σε σύγκριση με το Β’ τρίμηνο του 2016.
Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το Β’ τρίμηνο του 2017 ανήλθαν σε €223,0 εκατ., αυξημένες κατά 61,5%, λόγω των υψηλότερων επενδύσεων στις δραστηριότητες σταθερής στην Ελλάδα οι οποίες ανήλθαν σε €131,1 εκατ.
Στη Ρουμανία οι επενδύσεις στις δραστηριότητες σταθερής ανήλθαν σε €20,5 εκατ. Στις δραστηριότητες κινητής τηλεφωνίας, οι προσαρμοσμένες επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε €50,7 εκατ., στη Ρουμανία σε €16,6 εκατ. και στην Αλβανία σε €2,4 εκατ.
Το Β’ τρίμηνο του 2017, οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε €49,9 εκατ., αντανακλώντας κυρίως τις υψηλότερες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.
Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε σε €0,5 δισ. στις 30 Ιουνίου 2017, μειωμένος κατά 28% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου του 2016, που αντιστοιχεί σε 0,4 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου, με την αναλογία να παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα Β’ τριμήνου 2017, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε: «Οι επιδόσεις του Ομίλου ΟΤΕ το Β΄ τρίμηνο ήταν ικανοποιητικές.
Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, μετά από πέντε χρόνια πτώσης, πετύχαμε αύξηση του EBITDA. Τα έσοδα της σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκαν, καθώς προσφέρουμε στους πελάτες μας ολοκληρωμένες, αποδοτικές λύσεις για τις τηλεπικοινωνιακές τους ανάγκες.
Δυνατές ήταν οι επιδόσεις μας και ως προς τις ευρυζωνικές υπηρεσίες, κυρίως τις VDSL, χάρη στην εκτεταμένη κάλυψη του δικτύου μας.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής στην Ελλάδα επέστρεψαν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ανακόπτοντας την πολυετή πτωτική τάση.
Στη Ρουμανία, η επιτυχία των συνδυαστικών υπηρεσιών προσέφερε στήριξη στις επιδόσεις της σταθερής.
Η πρόοδος που σημειώνουμε στα έσοδα συνοδεύεται από τη διαρκή επανεξέταση κάθε γραμμής κόστους, καθώς η μείωση των εξόδων αποτελεί προϋπόθεση για να μετατρέψουμε τα έσοδα σε ενισχυμένο EBITDA και ταμειακές ροές, απαραίτητες για να συνεχίσουμε να επενδύουμε δυναμικά.»
Ο κ. Τσαμάζ πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε λύσεις για την κάλυψη των αναγκών του πελάτη και για μελλοντική ανάπτυξη.
Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, το ποσοστό των εσόδων που επανεπενδύσαμε σε δίκτυα και περιεχόμενο τηλεόρασης αυξήθηκε σημαντικά. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση, καθώς η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης.»  

Προοπτικές

Ο ΟΤΕ αναμένει ότι οι τάσεις του πρώτου εξαμήνου θα παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες για το υπόλοιπο του έτους.
Η ζήτηση ευρυζωνικών υπηρεσιών, ιδίως υψηλών ταχυτήτων, αναμένεται να ενισχυθεί, κυρίως λόγω της εκτεταμένης κάλυψης του δικτύου VDSL.
Αντίθετα, οι πελάτες μόνο υπηρεσιών φωνής αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω, ενώ προβλέπεται να συνεχιστεί η αύξηση της χρήσης και των εσόδων από δεδομένα κινητής.
Στη Ρουμανία και την Αλβανία, ο Όμιλος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Ο Όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει σημαντικά σε νέες τεχνολογίες, υποδομές και περιεχόμενο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών του σε όλες τις αγορές.
Ο ΟΤΕ διατηρεί την εκτίμηση για το 2017, αναμένοντας ότι οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν περίπου σε €250 εκατ., αντικατοπτρίζοντας την αύξηση των επενδύσεων σε πάνω από €700 εκατ., καθώς και τις έκτακτες φορολογικές εκροές.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΡΙΜΗΝΟΥ                  

ΜΕΡΙΣΜΑ

Την 20 Ιουνίου 2017, η Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ ενέκρινε τη διανομή μερίσματος συνολικού ύψους €78,2 εκατ. ή €0,16 (σε απόλυτο ποσό) ανά μετοχή.

ΔΙΜΕΡΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΒ & ΚΟΙΝΟΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ EBRD

Τη 10 Ιουλίου 2017, η COSMOTE A.E., υπέγραψε, με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε, διμερή δανειακή σύμβαση ύψους €150,0 εκατ.με την EIB, και σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου ύψους €150,0 εκατ. που διοργανώθηκε από την EBRD.
Τα κεφάλαια θα εξασφαλίσουν στην COSMOTE πρόσθετη ρευστότητα για επενδύσεις αύξησης της χωρητικότητας και της κάλυψης του δικτύου ευρυζωνικών υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα.
Κατά την ημερομηνία της δημοσίευσης αυτών των καταστάσεων τα δάνεια δεν έχουν εκταμιευθεί.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης