Εξοικονομώ

Μείωση κατά τουλάχιστον 40% των εξόδων για ρεύμα στο σπίτι – Οι τέσσερις + τρεις τρόποι για χαμηλότερους λογαριασμούς

Μείωση κατά τουλάχιστον 40% των εξόδων για ρεύμα στο σπίτι – Οι τέσσερις + τρεις τρόποι για χαμηλότερους λογαριασμούς
Η «μετακίνηση» σε πάροχο με χαμηλό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, η χρήση φυσικού αερίου και η λειτουργία των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών με βάση τις αρχές της εξοικονόμησης μπορούν να μειώσουν αισθητά τις δαπάνες ηλεκτροδότησης του νοικοκυριού
Το καλοκαίρι τελειώνει και το σπίτι γίνεται ξανά το επίκεντρο της οικογένειας, καθώς οι πολυήμερες διακοπές, οι μικρές εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες, ακόμη και οι βραδινές βόλτες στα δροσερά στέκια της πόλης περιόρισαν κατά τους θερινούς μήνες τις ώρες παραμονής αλλά και τις δραστηριότητες (π.χ. μαγείρεμα) εντός της οικίας με άμεση συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος.
Με εξαίρεση τη λειτουργία του κλιματισμού τις πλέον θερμές ημέρες, οι περισσότερο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές όπως είναι η κουζίνα - φούρνος, το πλυντήριο και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας συνήθως λειτουργούν το καλοκαίρι πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με ότι συμβαίνει τις υπόλοιπες εποχές του έτους δεδομένων των μικρότερων αναγκών που υπάρχουν για μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων και εξασφάλιση ζεστού νερού χρήσης.
Μάλιστα, σε γενικές γραμμές υπολογίζεται πως υπό φυσιολογικές συνθήκες τους καλοκαιρινούς μήνες τα έξοδα για τη χρήση ρεύματος σε ένα σπίτι είναι λιγότερα κατά 25% τουλάχιστον.  
Έτσι, η «επάνοδος» στο σπίτι σημαίνει αυτόματα αύξηση της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση μεγαλύτερες σχετικές δαπάνες.
Κι όμως, είναι δυνατόν να διατηρήσουμε το κόστος του ρεύματος στα επίπεδα του καλοκαιριού, ενδεχομένως και χαμηλότερα, παρά τη λειτουργία στο …φουλ όλων των συσκευών.  
Με ποιο τρόπο;
Με την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών, αλλά και με την εφαρμογή ορισμένων απλών τεχνικών που εξοικονομούν ενέργεια κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των περισσότερο ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών του νοικοκυριού.  
Με το συνδυασμό αυτών των κινήσεων, μάλιστα, είναι δυνατόν να μειωθεί το κόστος των λογαριασμών ρεύματος κατά 40% τουλάχιστον χειμώνα – καλοκαίρι…

Τα τέσσερα βασικά βήματα για λιγότερα έξοδα

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την ανάπαυλα και τη χαλαρότητα της θερινής περιόδου μπορεί να συνοδευτεί καταρχήν από μια σειρά ενεργειών που έχουν ως βασικό στόχο τη άμεση μείωση του κόστους της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένα νοικοκυριό.
Οι τέσσερις βασικές από αυτές τις ενέργειες είναι:

•    Αλλαγή παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας
Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στον προμηθευτή ρεύματος που προσφέρει το χαμηλότερο τιμολόγιο σε σχέση με τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας κατοικίας αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια για λιγότερα έξοδα από την κατανάλωση ενέργειας. Η μετάβαση από τον έναν στον άλλο είναι μια απλή και σχετικά γρήγορη χρονικά διαδικασία, η οποία μάλιστα έχει μηδενικό κόστος και είναι αυτοματοποιημένη σε τέτοιο βαθμό που δεν απαιτεί την φυσική παρουσία του άμεσα ενδιαφερόμενου για την ολοκλήρωσή της.


Βέβαια, πριν αποφασίσει κάποιος να αλλάξει προμηθευτή, οφείλει να πραγματοποιήσει την απαραίτητη έρευνα αγοράς ώστε να διαπιστώσει το ακριβές κέρδος που θα εξασφαλίσει από την κάθε εταιρία. Σημειώνεται πως στον τομέα της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας δραστηριοποιούνται πλέον στην ελληνική αγορά αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις (Protergia, Elpedison, Ήρων, Watt + Volt, Green κ.α.) που προσφέρουν ακριβώς ότι και η ΔΕΗ με τη διαφορά πως τα τιμολόγιά τους είναι φθηνότερα μέχρι και 25% σε σχέση με εκείνα που προσφέρει η κρατική επιχείρηση.

•    Σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου
Εάν σκέφτεστε εδώ και καιρό να συνδεθείτε στο δίκτυο φυσικού αερίου για να έχετε μικρότερο κόστος για θέρμανση, μαγείρεμα και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, είναι η κατάλληλη περίοδο να το πράξετε. Αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης φυσικού αερίου σε κατοικίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ οι εταιρίες διανομής αερίου προσφέρουν μηδενικά τέλη σύνδεσης.


Απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, είναι να διέρχεται από τη γειτονιά του ενδιαφερομένου το δίκτυο φυσικού αερίου. Επισημαίνεται πως ένα νοικοκυριό που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο επιτυγχάνει οικονομία της τάξεως του 35% για θέρμανση σε σχέση με την καύση πετρελαίου, με το αντίστοιχο ποσοστό να αγγίζει το 60% στην περίπτωση της αντικατάστασης του ηλεκτρικού ρεύματος για το μαγείρεμα και την εξασφάλιση ζεστού νερού.   

•    Αγορά συσκευών χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας
Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας και άρα στο …χαμήλωμα των λογαριασμών ρεύματος παίζει κατανάλωση που κάνουν οι διάφορες οικιακές συσκευές και δη οι πλέον ενεργοβόρες. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο αν πρέπει να αντικαταστήσετε την ηλεκτρική σας κουζίνα, το πλυντήριο ή το ψυγείο σας, να επιλέξετε μια συσκευή υψηλής ενεργειακής κλάσης. Οι εν λόγω συσκευές καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια, γεγονός που συμφέρει σε βάθος χρόνου καθώς η απόσβεση του κόστους αγοράς τους (κοστίζουν συνήθως 10 – 20% ακριβότερα από τα απλότερα μοντέλα) γίνεται πολύ πιο σύντομα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως η εξοικονόμηση ενέργειας σε ψυγεία και ψυγειοκαταψύκτες της ανώτερης ενεργειακής τάξης κυμαίνεται μεταξύ 62% και 79%, στους φούρνους από 32% - 47%, στα πλυντήριο ρούχων από 32% - 44%, στα στεγνωτήρια κυμαίνεται μεταξύ 54% - 70% και στα πλυντήρια πιάτων από 30% - 41%.

•    Ένταξη στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»
Το φετινό Σεπτέμβριο, αν δεν υπάρξει περαιτέρω μετάθεση του χρόνου έναρξης του προγράμματος, αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις παρεμβάσεις εκείνες που θα οδηγήσουν σε σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας στην κατοικία τους, με πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση χάρη στην επιδότηση που θα προσφέρει το εν λόγω πρόγραμμα. Υπογραμμίζεται πως μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα χρηματοδοτείται μέχρι ποσοστού 70% η τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα ενεργειακού τύπου, η εγκατάσταση συστήματος οικονομικής θέρμανσης, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος για τη δωρεάν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η απόκτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.


Ενόψει της υλοποίησης του προγράμματος είναι σκόπιμο οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν κατάλληλα, καταγράφοντας έγκαιρα τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν ώστε να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που τους παρουσιάζεται εντασσόμενοι στο νέο «Εξοικονομώ». Εκτιμάται πως του προγράμματος θα επωφεληθούν περίπου 40.000 σπίτια, υλοποιώντας τα αναγκαία έργα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.


Τεχνικές για μικρή κατανάλωση από ενεργοβόρες συσκευές

Παράλληλα και συνάμα ανεξάρτητα από τις παραπάνω ενέργειες, μείωση της κατανάλωσης ρεύματος είναι δυνατόν να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής ορισμένων απλών τεχνικών εξοικονόμησης σε ότι έχει να κάνει με τις πλέον ενεργοβόρες συσκευές.
Ειδικότερα:

•    Μαγείρεμα με σύνεση και … εξυπνάδα
Η ηλεκτρική κουζίνα και ο φούρνος αποδίδουν περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται με έξυπνο τρόπο. Έτσι, χρησιμοποιούμε βραστήρα για να ζεστάνουμε το νερό που θα ρίξουμε στο φαγητό αντί να περιμένουμε να ζεσταθεί στο μάτι της κουζίνας. Ο βραστήρας κάνει την ίδια δουλειά σε λιγότερο από τη μισή ώρα και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Μόλις βράσει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούμε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, τότε σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια από εκείνη που είναι απαραίτητη.
Επιπλέον, δεν χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο, ενώ τον σβήνουμε περίπου μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του φαγητού. Η θερμότητα που υπάρχει ήδη εντός τους φούρνου είναι αρκετή για να τελειώσει το μαγείρεμα, αρκεί να μην ανοίγουμε διαρκώς την πόρτα του. Σε κάθε άνοιγμα του φούρνου χάνεται σχεδόν το 20% της θερμότητας.

•    Πλύσιμο ρούχων σχεδόν με το μισό κόστος
Για να είναι κατά το δυνατόν οικονομική η χρήση του πλυντηρίου, φροντίσουμε να πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι σκόπιμο λοιπόν να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία πλύσης στους 30 – 40 βαθμούς. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατόν να εξοικονομήσουμε ως και το 40% της ενέργειας που θα σπαταλούσαμε αν πλέναμε σε υψηλότερη θερμοκρασία. Σημειώνεται πως τα νέα προϊόντα πλυσίματος (σκόνες και υγρά απορρυπαντικά) είναι εξίσου αποτελεσματικά ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία του νερού ξεπλύματος δεν επηρεάζει την καθαριότητα των ρούχων, οπότε ρυθμίζουμε το πλυντήριο έτσι ώστε να ξεπλένει με κρύο νερό. Επιπλέον, γεμίζουμε καλά το πλυντήριο με ρούχα πριν το θέσουμε σε λειτουργία.


Δύο μισογεμισμένα πλυντήρια καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι ένα εντελώς γεμάτο. Μάλιστα, τα πλυντήρια που γεμίζουν μόνο στο 40% της χωρητικότητάς τους, εκτιμάται πως αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας από 40% ως και πάνω από 90% ανά κιλό υφάσματος. Επιπλέον, καταναλώνουν μέχρι και 90% περισσότερο νερό ανά κιλό ρούχων.

•    Λειτουργία θερμοσίφωνα χωρίς να μας «καίει»
Η λειτουργία του θερμοσίφωνα με χρήση ρεύματος είναι αναπόφευκτη τη χειμερινή περίοδο για προφανείς λόγους. Έτσι, η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης κοστίζει μεν αρκετά, όμως είναι μάλλον αδύνατον να αποφύγει κάποιος τη σχετική δαπάνη. Ωστόσο, για να περιορίσουμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μπορούμε να μειώσουμε τη θερμοκρασία του θερμοστάτη, αλλά και να μην αφήνουμε αναμμένο τον θερμοσίφωνα για περισσότερο από τα 30 - 40 λεπτά που απαιτείται για να ζεσταθεί το νερό. Παράλληλα, εκμεταλλευόμαστε το νυχτερινό ρεύμα που είναι πιο οικονομικό για να τον θέσουμε σε λειτουργία, ενώ προσπαθούμε να περιορίσουμε κατά 3 – 5 λεπτά τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ντους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης