Διεθνή

Reuters: "Πράσινο φως" από τον Τrump για να αγοράσει η Νότια Κορέα αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό

Reuters:
Τώρα οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη διπλωματική και οικονομική πίεση προς τη Βόρεια Κορέα και να κάνουν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της απειλής της, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος συμφώνησε επίσης με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του για την αμυντική ενίσχυση της χώρας του.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος Donald Trump συμφώνησε με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Moon Jae - in να αναθεωρήσουν μία κοινή συνθήκη που έβαζε όριο στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων της Νότιας Κορέας, όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο 2/9 σε μία προσπάθεια αναχαίτισης των βαλλιστικών και πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας, μεταδίδει το Reuters.
O Τrump έδωσε επίσης την έγκρισή του για να αγοράσει η Νότια Κορέα αμερικάνικο στρατιωτικό υλικό αξίας δισ. δολ.
Οι Νοτιοκορεάτες θέλουν να αυξήσουν τον αριθμό των βαλλιστικών τους πυραύλων, εξαιτίας του βαλλιστικού και πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, η οποία αψηφά τις διεθνείς προειδοποιήσεις και κυρώσεις.
"Οι δύο ηγέτες ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για την αναθεώρηση του πυραυλικού σχεδιασμού στο επίπεδο που επιθυμεί η Νότια Κορέα, καθώς θεωρούν ότι είναι απαραίτητη η αμυντική ενίσχυσή της για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας" ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο της Ν. Κορέας.
Η Βόρεια και η Νότια Κορέα τεχνικά βρίσκονται ακόμα σε πόλεμο, διότι η μεταξύ τους σύγκρουση μεταξύ 1950-1953 σταμάτησε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης.
Οι Βορειοκορεάτες απειλούν να καταστρέψουν τους Νοτιοκορεάτες και τους συμμάχους τους Αμερικάνους.
Η Βόρεια Κορέα αύξησε την ένταση και αυτή την εβδομάδα με την εκτόξευση ενός πυραύλου μέσου βεληνεκούς που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο του 2017 άλλες δύο εκτοξεύσεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν ακόμα και εδάφη των ΗΠΑ.
Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να αναπτύξει έναν πυρηνικό πύραυλο, ικανό να πλήξει τις ΗΠΑ και έχει πει ότι θα κάνει δοκιμή του στο Γκουάμ, που θεωρείται αμερικάνικη στρατιωτική περιοχή.
Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Νότιας Κορέας έχουν όρια βεληνεκούς τα 800 χλμ. και γόμωσης τα 500 κιλά, μετά από μία διμερή συνθήκη που αναθεωρήθηκε το 2012.
Η Νότια Κορέα λέει τώρα ότι θέλει να αναθεωρήσει εκ νέου τη συνθήκη και να αυξήσει το όριο της γόμωσης.
Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει σε αυτά τα όρια ως μέρος του ελέγχου των όπλων, που έγινε γνωστός ως Καθεστώς Πυραυλικού Τεχνολογικού Ελέγχου.
Τώρα οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη διπλωματική και οικονομική πίεση προς τη Βόρεια Κορέα και να κάνουν όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της απειλής της, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Δεν έκανε αναφορά στην εθελοντική διμερή συμφωνία, αλλά υποστήριξε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την αμυντική τους συνεργασία και τις αμυντικές ικανότητες της Νότιας Κορέας.

Πηγή:www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης