Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γ. Σταθάκης: «Θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουλήσει η ΔΕΗ»

Γ. Σταθάκης: «Θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουλήσει η ΔΕΗ»
Επιδίωξη του υπουργείου Ενέργειας είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας
Την εκτίμηση πως, παρά τα όσα λέγονται, θα υπάρχει τελικά επενδυτικό ενδιαφέρον για τη απόκτηση των λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζει να πουλήσει η ΔΕΗ, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης από το βήμα του συνεδρίου «Investment Opportunities in Southeastern Europe» που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η λίστα με τις προς πώληση μονάδες που έχει υποβάλει το υπουργείο σε συνεργασία με τη ΔΕΗ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται πλήρως στα κριτήρια που είχαν τεθεί στη συμφωνία με την Κομισιόν.  
«Αφού καταλήξουμε, θα ακολουθήσει το market test με στόχο η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας και τόνισε πως παρά τα όσα λέγονται, η λύση θα είναι βιώσιμη.
«Θα υπάρξει ενδιαφέρον επενδυτών. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε κεφάλαια, τεχνογνωσία και επενδύσεις που θα αντικαταστήσουν εν μέρει τις μονάδες που θα αποσυρθούν», ανέφερε ο ίδιος και σημείωσε πως η ΔΕΗ θα παραμείνει και θα εξελιχθεί σε καινοτόμα ευρωπαϊκή εταιρία εντός και εκτός Ευρώπης.
Τόνισε δε πως στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση κατάφερε να μην συμπεριληφθούν τα υδροηλεκτρικά ή άλλες δραστηριότητες στη λίστα με τις προς πώληση μονάδες.
«Καταφέραμε να μην υπονομευθεί η μελλοντική βιωσιμότητα της ΔΕΗ», σημείωσε με έμφαση και υπογράμμισε πως στόχος αυτών των διαδικασιών είναι να δημιουργηθούν ένας η περισσότεροι φορείς ανάλογοι με την ΔΕΗ.

Μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως «εργαζόμαστε εντατικά για τη μεταρρύθμιση της ηλεκτρικής αγοράς με στόχο τη μετάβαση στο target model. Προχωρούμε με αλματώδη βήματα ώστε οι νέες αγορές και το χρηματιστήριο ενέργειας να λειτουργήσουν εντός του 2018. Σε εξέλιξη βρίσκονται ανάλογες κινήσεις σε όλη την ΝΑ Ευρώπη γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα εποχή».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως στόχος του υπουργείου είναι να διαμορφώσει το νέο μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
«Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια με βάση τους στόχους της ΕΕ για τη δεκαετία 2020-2030. Ανάλογα σχέδια θα πρέπει να κατατεθούν από όλες τις χώρες έως το Μάρτιο του 2018. Στόχοι μας είναι η επάρκεια και η ασφάλεια τροφοδοσίας η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, η διασφάλιση προσιτής τιμής για την ενέργεια και το ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος».
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε πως επιδίωξη είναι η μέγιστη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
«Ο λιγνίτης μπορεί και πρέπει να είναι στρατηγικό καύσιμο. Χρειάζεται νέα πνοή στη λιγνιτική πολιτική με νέες επενδύσεις και αναβαθμίσεις μονάδων», υπογράμμισε.       

Οι διασυνδέσεις

Σε ότι αφορά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ανέφερε πως τα διευρωπαϊκά δίκτυα είναι ο ακρογωνιαίο λίθος για την ολοκλήρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.
Σε αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό ενέργειας, κομβικός είναι ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ με την ανάπτυξη δικτύων ώστε να διασφαλιστεί η αδιατάρακτή προμήθεια ενέργειας.
Αναφέρθηκε στην προοπτική διασύνδεσης με την Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και στη διασύνδεση της Κρήτης.
Όπως ανακοίνωσε, η Μικρή Διασύνδεση της Κρήτης θα είναι έτοιμη το 2020 και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση ΥΚΩ της τάξης του 20%, ενώ η μεγάλη διασύνδεση που θα είναι έτοιμη το 2023 θα συμβάλει στην εξοικονόμηση των ΥΚΩ κατά 50%.
«Η ΔΕΗ θα είναι ο εγγυητής της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας», τόνισε ο κ. Σταθάκης και σημείωσε με έμφαση πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

Ενεργειακές κοινότητες


Σχετικά με την εισαγωγή, με την επικείμενη ψήφιση νομοσχεδίου, των ενεργειακών κοινοτήτων στην Ελλάδα, ο κ.Σταθάκης τόνισε ότι θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες-καταναλωτές, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, φορείς Δημοσίου να παράγουν τη δική τους ενέργεια. Ταυτόχρονα προωθείται η συνεταιριστική ιδέα.
«Στην ΕΕ έχουμε παραδείγματα μεγάλων τέτοιων πρωτοβουλιών, όπως στη Γερμανία που φτάνουν το 20% του τομέα ενέργειας, μέχρι την πιο μετριοπαθή παρουσία χωρών, που καλύπτουν περίπου το 7-10%. Συνεπώς ο χώρος είναι τεράστιος και φιλοδοξούμε ότι θα αλλάξει πολύ σημαντικά τη δομή παραγωγής ενέργειας, δίνοντας έμφαση στις τοπικές κοινωνίες και στην κοινωνική δικαιοσύνη» τόνισε ο ΥΠΕΝ.
Τρεις είναι οι κεντρικοί άξονες για τις ενεργειακές κοινότητες, όπως ανέφερε ο κ.Σταθάκης:
1.Διακυβέρνηση (governance)
Η συμμετοχή των πολιτών, των τοπικών φορέων όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ενδιαφερομένων, που είχαν παραδοσιακά αποκλειστεί από τη λήψη αποφάσεων στη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, αποτελεί πολιτική επιλογή. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται ο εκδημοκρατισμός του ενεργειακού τομέα και η ενίσχυση της αποκέντρωσης της παραγωγής.
2.Ανάδειξη και ενίσχυση της τοπικότητας
Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου αποτελεί η παραγωγή προστιθέμενης αξίας από τις τοπικές κοινωνίες για τις τοπικές κοινωνίες. Μέσω του τοπικού ενεργειακού σχεδιασμού, τα προτεινόμενα ενεργειακά έργα θα λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες, θα δημιουργούν χώρο για την έναρξη διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και κατά συνέπεια, θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
3.Ενίσχυση συνεργιών-συμπράξεων
Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα. Δημιουργείται χώρος για συνέργειες και συμπράξεις και διασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.
Όλοι έχουν ίσο δικαίωμα στη λήψη αποφάσεων μέσα στην Ενεργειακή Κοινότητα.
Για αυτό το λόγο έχει προβλεφθεί να αντιστοιχεί μία ψήφος σε κάθε μέλος, ανεξαρτήτως του συνεταιριστικού μεριδίου που κατέχει.
Το όφελος από τις συμπράξεις, δεν περιορίζεται μόνο στους συμβαλλόμενους, αλλά διαχέεται στην τοπική κοινωνία με τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.
(Αρχική δημοσίευση:9/9, 11:40)

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης