Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται AQRs - Σε καλή πορεία τα NPEs

Morgan Stanley: Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται AQRs - Σε καλή πορεία τα NPEs
Εντός του χρονοδιαγράμματος η μείωση των NPEs - Αρνητική αλλά όχι καταστροφική η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών - «Υπέρ-πουλημένες» οι μετοχές
Θετικά προσκείμενη ως προς τις ελληνικές τράπεζες εμφανίζεται η Morgan Stanley σε έκθεσή της, με τίτλο «Κορυφαία ενδιαφέροντα στοιχεία μετά τις συναντήσεις με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών» («Top tidbits from Greek Bank management meetings»), την οποία παρουσιάζει σήμερα (22/9) το bankingnews.gr.
Σημειώνεται ότι η έκθεση της αμερικανικής τράπεζα καταφθάνει  μετά από συναντήσεις που είχαν αναλυτές της με στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του πρόσφατου roadshow που πραγματοποιήσει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.
Η Morgan Stanley παρουσιάζει πέντε βασικά στοιχεία αναφορικά με την εικόνα των ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθούν AQRs.
Η αμερικανική τράπεζα διευκρινίζει ότι η επιθυμία για πραγματοποίηση AQRs προέρχεται αποκλειστικά από το ΔΝΤ και δεν τη συμμερίζονται ούτε οι αρχές ελέγχου των τραπεζών, αλλά και αρκετοί άλλοι θεσμοί.
Προσθέτει ακόμη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα τεθούν υπό εξέταση TAR, εξέταση για τον τρόπο λειτουργίας των εσωτερικών μοντέλων διαχείρισής τους (Target Review of Internal Models) και θα περάσουν και την εξέταση των stress tests της ΕΚΤ, εντός του 2018.
Παράλληλα είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν τα IFRS 9.
Με δεδομένα τα παραπάνω η Morgan Stanley υπογραμμίζει ότι «οι εξετάσεις τις οποίες περνούν οι ελληνικές τράπεζες είναι ικανοποιητικές και πιστεύουμε ότι η διαφάνεια στον τρόπο εφαρμογής όλων αυτών των «μαξιλαριών» εξέτασης θα είναι αρκετή ώστε να δημιουργήσει ασφάλεια».
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ήδη ο SSM εξετάζει με πολύ στενό τρόπο τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες σαφώς έχουν ακόμη αρκετά να πράξουν ούτως ώστε να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες αρχές ελέγου.
Προστίθεται ακόμη ότι η μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝΡΕs) είναι εντός των στόχων, με τα write-offs να αρχίζουν να διαδραματίζουν σπουδαιότερο ρόλο απ’ ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
«Εκ του συνόλου της μείωσης των NPEs έως το 2019, το ύψος των οποίων αποτιμάται στα 40,2 δις. ευρώ ένα ποσό 35% (περί των 14 δις. ευρώ) έχει λάβει χώρα χάρη στα write-offs.
Μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα NPEs κατά 5,1 δις. ευρώ, δηλαδή το 13% των συνολικών απαιτήσεων, με τα write-offs να φθάνουν στα 4,7 δις. ευρώ», τονίζεται στην έκθεση.
Όσο για την ανησυχία των αγορών ότι η χρήση του εργαλείου των write-offs σύντομα θα «πιάσει ταβάνι», η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Αυτό που ανησυχεί, πάντως, την αμερικανική τράπεζα είναι ότι μετά τη μείωση των NPEs κατά 38% έως το 2019, στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνουν Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα ύψους 67 δις. ευρώ, που θα αντιστοιχούν στο 34% των συνολικών δανείων που έχουν δοθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες, έχουν στόχο  να προχωρήσουν σε πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων 7 έως 8 δισ. ευρώ εντός των επόμενων δύο ή τριών τριμήνων, έχοντας, μάλιστα, προεξοφλήσει ότι οι πωλήσεις αυτές θα γίνουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
Αρνητικό στοιχείο για τη Morgan Stanley αποτελεί το γεγονός ότι έχουν καθυστερήσει οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι οποίες υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαν εντός Σεπτεμβρίου και τώρα φαίνεται να αναβάλλονται για Νοέμβριο ή αρχές Δεκεμβρίου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης