Ενέργεια

Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην κορυφή της ατζέντας της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου

Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στην κορυφή της ατζέντας της 4ης Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου
Στο Κάιρο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και πολυμελής κυβερνητική αντιπροσωπεία   
Ορόσημο για τις σχέσεις Αθήνας, Καΐρου και Λευκωσίας θεωρείται η σημερινή (11 Οκτωβρίου 2016) 4η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του προέδρου της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη. 
Η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Πρέπει να σημειωθεί ότι η σύνοδος εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική διαμόρφωσης σχημάτων τριμερούς συνεργασίας και η Αίγυπτος, θεωρείται σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. 
Η από κοινού με την Κύπρο τριμερής αυτή συνεργασία με την Αίγυπτο, όπως και με άλλες χώρες τις περιοχής όπως με το Ισραήλ, αποτελεί κομβικό στοιχείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. 
Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:
ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου
διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών
τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο)
περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία
μετανάστευσης
ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.
διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά 
προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων  Χρήστος Σπίρτζης, Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. Επίσης συμμετέχει η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης