Ενέργεια

Γ. Σταθάκης σε Moscovici: Κατανόηση και ευελιξία από Κομισιόν για λιγνιτικές μονάδες - απόσυρση ΔΕΠΑ από λιανική – ΥΚΩ

Γ. Σταθάκης σε Moscovici: Κατανόηση και ευελιξία από Κομισιόν για λιγνιτικές μονάδες - απόσυρση ΔΕΠΑ από λιανική – ΥΚΩ
Ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος για τη σταδιακή απόσυρση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ
Δεν ήταν μόνο οι λιγνίτες και το ποιες ακριβώς μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα διαθέσει η ΔΕΗ προς πώληση το θέμα που υποχρέωσε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να μεταβεί χθες 27/9 εκτάκτως στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.
Η προγραμματισμένη συνάντηση για να συζητηθούν θέματα της τρίτης αξιολόγησης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, είχε ως αντικείμενο δύο ακόμη θέματα που εξελίσσονται σε «αγκάθια» για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Πρόκειται για την απόσυρση της ΔΕΠΑ από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, αλλά και την εκκαθάριση του λογαριασμού ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) καθώς η Κομισιόν φέρεται να κρίνει ότι η σχετική εισήγηση της ΡΑΕ ζημιώνει τη ΔΕΗ.

«Αίτημα» για ευελιξία εκ μέρους της Κομισιόν

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σταθάκης ζήτησε από τον Επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του, ευελιξία από πλευράς της Κομισιόν για την  «λίστα» με τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που έχει υποβάλει για  έγκριση στην DGcomp η ελληνική πλευρά και η οποία λίστα δεν γίνεται αποδεκτή.
Η κυβέρνηση επιδιώκει πάσει θυσία να γίνει αποδεκτή η λίστα που έχει καταθέσει και να αποφευχθεί καταρχήν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ο σταθμός του Αγίου Δημητρίου και σε καμία περίπτωση να μην τεθεί στο τραπέζι θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών μονάδων.
Κύκλοι της αγοράς έλεγαν ότι ο κ. Σταθάκης επιμένει πως θα υπάρξει ενδιαφέρον στο market test και από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήθηκε κατά τη συνάντηση και γαλλική στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση.
Πέραν όσων έχουν να κάνουν με τις λιγνιτικές μονάδες, ο υπουργός αιτήθηκε μια μεταβατική περίοδο και σταδιακή απόσυρση της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ, στις οποίες συμμετέχει με ποσοστό 51%.
Τέλος, για το θέμα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, εξήγησε τις επιπτώσεις για τους καταναλωτές από μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος, σημειώνοντας πως οποιοσδήποτε άλλος τρόπος πληρωμής των ΥΚΩ θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι δύσκολο να αποπληρωθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης