Αναλύσεις

Περιβάλλον Paulson: Μετά τα stress tests της ΕΚΤ του 2018 περίπου 2,5 ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια

Περιβάλλον Paulson: Μετά τα stress tests της ΕΚΤ του 2018 περίπου 2,5 ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια
Ανεξαρτήτως των ερμηνειών η ουσία είναι ότι παράγοντας του περιβάλλοντος Paulson αναφέρει ότι μετά τα stress tests του Μαΐου 2018 ορισμένες και όχι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση
"Μετά τα stress tests της ΕΚΤ του 2018 περίπου 2,5 ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια" ανέφερε πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον Paulson.
Με την δήλωση αυτή κορυφαίος παράγοντας που αποτελεί μέρος του περιβάλλοντος Paulson αλλά και άλλων διεθνούς φήμης επενδυτών στέλνει ένα μήνυμα ότι κάποιες ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Ωστόσο απορία προκαλεί το 2,5 τράπεζες που θυμίζει την άποψη του ιστορικού τραπεζίτη Γιάννη Κωστόπουλου περί 2,5 τραπεζών.
Οι 2,5 τράπεζες έχουν διττή ερμηνεία
1)ότι πέραν από τις 2 από τις 4 συστημικές τράπεζες που θα χρειαστούν κεφάλαια θα υπάρξει και άλλη συστημική τράπεζα που θα βρεθεί σε οριακά επίπεδα χωρίς να είναι βέβαιο εάν θα χρειαστεί νέα αύξηση κεφαλαίου.
2)Το 2,5 τράπεζες πέραν των 2 συστημικών αφορά την Attica bank που προγραμματίζει νέα ανακεφαλαιοποίηση 200 εκατ ευρώ.
Ανεξαρτήτως των ερμηνειών η ουσία είναι ότι παράγοντας του περιβάλλοντος Paulson αναφέρει ότι μετά τα stress tests του Μαΐου 2018 ορισμένες και όχι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση.
Το bankingnews έχει αναφέρει ότι με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες η τελική κεφαλαιακή ζημία που θα προκύψει από το IFRs 9, τα stress tests και το TAR δηλαδή την ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα φθάσει στα 7 ή το μέγιστο 8 δισεκ. – πιθανότερο σενάριο τα 7 δισεκ. – και η τελική κεφαλαιακή ανάγκη θα είναι μεταξύ 3 με 3,5 δισεκ κατ΄ εκτίμηση.
Όπως έχει τονιστεί το ζήτημα των IFRs 9 δηλαδή των διεθνών λογιστικών προτύπων IFRs 9 που αποτιμούν με διαφορετικό τρόπο τον πιστωτικό κίνδυνο θα καταδείξουν ζημία 4 με 5,5 δισεκ. με δυνατότητα 5ετούς απόσβεσης.
Ωστόσο η αγορά θα αποτιμήσει την τελική ζημία λόγω νέων προβλέψεων ως επίδραση στο κεφάλαιο εφάπαξ, επενδυτικά θα αποτιμήσουν την συνολική ζημία όχι στο βάθος της 5ετίας αλλά σε παρούσες αξίες.
Το TAR μπορεί να θεωρεί black box υπό την έννοια ότι αναλύονται 300 φάκελοι ανά τράπεζα ή 1200 φάκελοι με προβληματικά δάνεια.
Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προέρχεται από το stress tests και ειδικά το σκέλος της αποτίμησης των collaterals.
Μόνο από αυτό το σκέλος μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε νούμερο αποκλειστικά λόγω του γεγονότος ότι μια λογική απομείωση των collaterals θα επηρεάσει οριζόντια τα προβληματικά και ενήμερα δάνεια…
Π.χ. μια απομείωση στα ακίνητα Α έχει διαφορετική επίδραση από μια απομείωση στα ακίνητα Β κ.ο.κ.

Υποσημείωση

Στην φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά Άνθιμος Θωμόπουλος πρώην CEO της Πειραιώς, Paulson του ομώνυμου fund, W. Ross επενδυτής και τωρινός υπουργός εμπορίου των ΗΠΑ.
Η αναφορά..... περί περιβάλλοντος Paulson.... δεν αφορά τον Άνθιμο Θωμόπουλο.
Η πηγή δεν είναι ο Θωμόπουλος.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης