Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Μόσχα ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας - Επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην ενέργεια

Στη Μόσχα ο βασιλιάς της Σ. Αραβίας - Επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην ενέργεια
Ο βασιλιάς θα έχει συνάντηση αύριο με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Vladimir Putin
Στη Μόσχα βρίσκεται από σήμερα (4 Οκτωβρίου 2017) ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας κ. Salman bin Abdulaziz Al Saud, στην πρώτη -ιστορική- επίσκεψη του Σαουδάραβα μονάρχη στη Ρωσία.
Ο βασιλιάς θα έχει συνάντηση αύριο με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Vladimir Putin, από την οποία συνάντηση έχουν αναπτυχθεί τεράστιες προσδοκίες σε ό,τι αφορά στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί στον κόσμο.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον εμπορικό, επενδυτικό, πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται η υπογραφή συμφωνιών στο ενεργειακό, κατασκευαστικό τομέα όπως και στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και συμφωνίες σε άλλους τομείς της οικονομίας.
Μάλιστα, επί αυτού, χθες ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας κ. Alexandre Novak, γνωστοποίησε πως η Σ. Αραβία θα διαθέσει 1 δισ. δολάρια στο Ταμείο που έχει ιδρύσει από κοινού με τη Ρωσία.
Επίσης, οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική, με έμφαση στις ένοπλες διενέξεις στην περιοχή.
Το ρωσικό Russian Direct Investment Fund (RDIF) και το ανεξάρτητο Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια κοινή επενδυτική πλατφόρμα με επενδυτικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της οποίας Σαουδάραβες επενδυτές έχουν υλοποιήσει στην Ρωσία μια σειρά έργα υψηλής απόδοσης σε ενεργειακούς τομείς
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία σύσφιξαν τη σχέση τους το 2016, όταν συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα (μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ο.Π.Ε.Κ.), προκειμένου να στηρίξουν και να σταθεροποιήσουν τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν από τα μέσα του 2014.
Τον Ιούνιο του 2017, οι παραγωγοί πετρελαίου συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές αυτές μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου, παρόλες τις περικοπές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν, με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου να αυξάνουν την παραγωγή τους και να κερδίζουν μερίδιο αγοράς.
Υπάρχουν επίσης προσδοκίες ότι οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συζητήσουν μια επέκταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πέρα από τον Μάρτιο του 2018.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης