Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στο δείγμα ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η ΔΕΗ - «Φύλλο και φτερό» οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης

Στο δείγμα ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η ΔΕΗ - «Φύλλο και φτερό» οι οικονομικές καταστάσεις της επιχείρησης
Ο ΣΠΕΦ υποστηρίζει πως η διοίκηση της ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές και τους μετόχους, καθώς θεωρεί τη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ παράγοντα εκτροπής της κερδοφορίας της
Στο «στόχαστρο» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βρίσκονται τα οικονομικά αποτελέσματα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ΔΕΗ μπήκε στο δείγμα του ελέγχου από τους ειδικούς αναλυτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς , οι οποίοι θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» καταρχάς τις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου του 2017 της επιχείρησης, ενώ στη συνέχειας το ίδιο θα συμβεί και με τις ετήσιες.
Το έναυσμα για την ενασχόληση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τα οικονομικά της αποτελέσματα δόθηκε και από την επιστολή του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά και του προέδρου του, Στέλιου Λουμάκη, ο οποίος ανέδειξε μια ουσιαστική πτυχή αυτών των μεγεθών της ΔΕΗ.    
Στην επιστολή του ΣΠΕΦ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η διοίκηση της ΔΕΗ παραπλανά τους επενδυτές και τους μετόχους όταν επικαλείται την Πρόσθετη Χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ΠΧΕΦΕΛ) που σκοπό δεν έχει την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ως έναν από τους λόγους που περιορίζουν την κερδοφορία της.
Ο ΣΠΕΦ σημειώνει πως πρόκειται για κόστος ρεύματος για τους προμηθευτές και η χρέωση ΠΧΕΦΕΛ είναι κόστος γνωστό εκ των προτέρων.
Επομένως, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, δεν μπορεί η ΔΕΗ να υποστηρίζει πως τα οικονομικά της στοιχεία θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχε ο ΠΧΕΦΕΛ, καθώς αυτός προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία (νόμος  4416/2016).
Στην επιστολή του ΣΠΕΦ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι είναι απαράδεκτο και παραπλανητικό να χαρακτηρίζει την χρέωση ΠΧΕΦΕΛ ως δήθεν εξωτερικό παράγοντα εκτροπής της κερδοφορίας της ΔΕΗ.  

Από τις οφειλές των πελατών, η έναρξη του ελέγχου

Πάντως, η έμπειρη ματιά των αναλυτών σε ισολογισμούς αλλά και η παρέμβαση του ΣΠΕΦ είναι η αρχή για να μπει η ΔΕΗ στο «μικροσκόπιο» των ειδικών.
Η αρχή των ελέγχων θα γίνει από τις απαιτήσεις της επιχείρησης έναντι των πελατών της, αν έχει λάβει προβλέψεις που να καλύπτουν ένα μέρος από τις επισφάλειες.  
Η ΔΕΗ  πιθανόν να δώσει και απαντήσεις για τις οικονομικές απαιτήσεις που έχει από τη ΡΑΕ, από την οποία ζητά 725 εκατ. ευρώ ενώ η Αρχή της δίνει τελικά  μόλις 320 εκατ. ευρώ των αρχικών της απαιτήσεων.
Όπως έχει ανακοινώσει η διοίκηση της ΔΕΗ, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να βρει το δίκιο της.  
Ωστόσο το κρίσιμο στοιχείο για τη ΔΕΗ είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού όταν έρθουν στο φως όλα τα στοιχεία για τα κόστη όπως επίσης και για τις εκπτώσεις που φθάνουν στο 21% στα τιμολόγια ρεύματος.
Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις επισφάλειες, δεν αποκλείεται από την έρευνα να προκύψουν… λαυράκια.

Νίκος Θεοδωρόπουλος    

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης