Αναλύσεις

Προεκλογική αντιπαράθεση στην Κύπρο για την ΑΟΖ

Προεκλογική αντιπαράθεση στην Κύπρο για την ΑΟΖ
Η κυβέρνηση εντάσσει το θέμα στο πλαίσιο των ενεργειών για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στην ατζέντα της προεκλογικής αντιπαράθεσης μπήκε και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Το χθεσινό δημοσίευμα του «Φ» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στην κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης βορείως της Κύπρου, προκάλεσε νέο κύκλων ανταλλαγής πυρών στο εσωτερικό μέτωπο.
Η κυβέρνηση εντάσσει το θέμα στο πλαίσιο των ενεργειών για διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποφεύγοντας να μπει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την άλλη, από το στρατόπεδο του Νικόλα Παπαδόπουλου κατηγορούν την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αντιγραφή προνοιών από τη Νέα Στρατηγική, ενώ το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη ότι αντί να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προσπαθεί να προσεγγίσει τις θέσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, τις οποίες χαρακτηρίζει επικίνδυνες. Για αντιγραφή θέσεων του Γιώργου Λιλλήκα, κατηγορεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο η Συμμαχία Πολιτών, σημειώνοντας ότι ήταν ο πρώτος διδάξας αυτής της τακτικής για την οποία σήμερα κατηγορεί τον Νίκο Αναστασιάδη.
Την εκτίμηση ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική για το Κυπριακό και έναν αξιόπιστο πρόεδρο για να την προωθήσει, εξέφρασε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η αποσπασματική αντιγραφή κάποιων εκ των προτάσεων της νέας στρατηγικής από τον κ. Αναστασιάδη, παραμονές των εκλογών, αποτελεί απόδειξη της αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθεί». Πρόσθεσε πως «όμως αποτελεί απόδειξη και για ένα ακόμη πράγμα, την αναξιοπιστία του κ. Αναστασιάδη γιατί είναι ξεκάθαρο πως με τέτοιες κινήσεις επιδιώκει να ξεγελάσει τον λαό για να μπορέσει να συνεχίσει την αποτυχημένη του πολιτική».
Έντονη ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, οποίος ανέφερε ότι η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό ΑΟΖ δεν σημαίνει συμφωνία για την ΑΟΖ. Αποτελεί, όπως είπε, κατάθεση αυτού που διεκδικείς και για να το αποκτήσεις χρειάζεται συμφωνία οριοθέτησης. «Αυτό προβλέπει η Συνθήκη του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας».

Πηγή: Φιλελεύθερος
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης