Περιβάλλον

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ το 2016

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ το 2016
Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν 50% ταχύτερος από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετία
Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ το 2016 σε επίπεδο που δεν έχει προηγούμενο εδώ και εκατομμύρια χρόνια και μπορεί να επιφέρει άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 20 μέτρα και αύξηση των θερμοκρασιών κατά 3 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.
Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του κύριου παραγόμενου από τον άνθρωποι αερίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, έφτασε τα 403,3 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), από 400,0 το 2015, αναφέρεται στο ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου που εκδίδει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).
Αυτός ο ρυθμός αύξησης ήταν 50% ταχύτερος από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετία, ανεβάζοντας τα επίπεδα του CO2 45% πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και ακόμη περισσότερο έξω από το φάσμα των 180-280 ppm που είχαμε δει σε πρόσφατους κύκλους παγετώνων και πιο θερμών περιόδων.
«Σήμερα η συγκέντρωση CO2 γύρω στα 400 ppm υπερβαίνει τη φυσική διακύμανση που βλέπαμε επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια», αναφέρεται στο δελτίο του ΠΜΟ.
Τα τελευταία δεδομένα εντείνουν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα στη Βόννη, όταν υπουργοι Περιβάλλοντος απ' όλον τον κόσμο θα εκπονήσουν κατευθύνσεις για την κλιματική συμφωνία του Παρισιού που συνήφθη το 2015 από 195 χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης