Ενέργεια

Σέφκοβιτς: Τεχνικά εφικτός ο EastMed για την διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης

Σέφκοβιτς: Τεχνικά εφικτός ο EastMed για την διασύνδεση Κύπρου - Κρήτης
Σέφκοβιτς: Πρώιμο να πούμε πόσα κεφάλαια θα διαθέσουμε για τον East Med
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο ως τρόπο ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας, δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στη «New Europe» ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ενέργειας της Ένωσης Μάρος Σέφκοβιτς.
Είπε πως είναι ακόμη πολύ πρόωρο να πει πόσα χρήματα θα διαθέσει η Κομισιόν για την κατασκευή του αγωγού Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας , East Med.
Όπως αναφέρει το SigmaLive.com, ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε ότι, σε πρώτο στάδιο, το φυσικό αέριο θα μεταφερθεί πιθανώς από τα οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου  στις αιγυπτιακές ακτές και θα χρησιμοποιηθεί στην Αίγυπτο ή θα μεταφερθεί στην Ευρώπη.

«Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης σκοπιμότητας που έγινε και δείχνουν ότι είναι τεχνικά εφικτός ο αγωγός EastMed μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, μελετάται έπειτα και η επόμενη φάση.
Ωστόσο, θα ήταν τεχνικά μια μεγάλη πρόκληση, εξαιτίας του βάθους και του βυθού, πράγμα που είναι αρκετά σημαντικό», δήλωσε.
«Στη συνέχεια, φυσικά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε και πόσο εύκολα διαθέσιμο θα είναι το αέριο από αυτά τα νέα οικόπεδα αερίου και κατά πόσο θα χρειαστεί περισσότερο. Το φυσικό αέριο θα αξιοποιηθεί για την περιοχή ή για την Ευρώπη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει προσδιορίσει την ενεργειακή ένωση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας (αγωγό East Med) ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος(PCI).

«Από αυτή την άποψη, το θεωρούμε ένα πολύ σημαντικό έργο διαφοροποίησης των πηγών που θα έχουμε, και αν μπορώ να πω, μια πηγή που ανήκει στην Ευρώπη στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα μας βοηθήσει σε ένα νέο ενεργειακό διάδρομο

Στα 5-7 δισ ο προυπολογισμός

Ταυτόχρονα, το έργο αυτό θα επέφερε μεγάλο κόστος, επομένως θα πρέπει να αναζητήσουμε μεγάλο ενδιαφέρον και ισχυρή υποστήριξη από την επιχειρηματική κοινότητα, διότι δεν νομίζω ότι θα ήταν δυνατή η χρηματοδότησή  του  μόνο από το πρόγραμμα ‘’Συνδέοντας την Ευρώπη’’ ή από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, επειδή η αξιολόγηση του κόστους ήταν μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι σχεδόν ολόκληρος ο προϋπολογισμός για ολόκληρο το πρόγραμμα (Συνδέοντας την Ευρώπη)», είπε χαμογελώντας.
«Θέλω να πω ότι θα χρειαζόταν μια πολύ ισχυρή επιχειρησιακή περίπτωση, χρειάζονται διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης και επίσης μια ισχυρή συμμετοχή της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να υπάρξει μια σταδιακά αναπτυσσόμενη επένδυση», εξήγησε.
Ερωτηθείς ποιο ποσοστό του συνολικού κόστους είναι διατεθειμένη η Επιτροπή να χορηγήσει για τον αγωγό East Med ούτως ώστε να καταστεί εμπορικά βιώσιμος, ο Σέφκοβιτς είπε «Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε τα ποσοστά σε αυτό το στάδιο. 

Η σύνδεση της Βαλτικής μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας ήταν ένα έργο που ήταν πολύ απλούστερο, πολύ μικρότερο και επίσης έπρεπε να ξεκαθαρίσει πόσο έτοιμοι ήταν οι εμπλεκόμενοι να συνεργαστούν και να βρεθεί ποιο θα είναι το επιχειρηματικό κομμάτι.
Το να πούμε σε αυτό το στάδιο ότι θα πάμε για αυτό ή το άλλο ποσοστό, θα ήταν πολύ πρόωρο», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως η Ε.Ε. βλέπει την Ουκρανία ως χώρα διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης