Αναλύσεις

Εκσυγχρονισμό του τρόπου χρέωσης των βιομηχανιών Μέσης Τάσης για το δίκτυο διανομής επιδιώκει η ΕΒΙΚΕΝ

Εκσυγχρονισμό του τρόπου χρέωσης των βιομηχανιών Μέσης Τάσης για το δίκτυο διανομής επιδιώκει η ΕΒΙΚΕΝ
Η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει μεταξύ άλλων, ο επιμερισμός μεταξύ χρέωσης χρήσης ισχύος και ενέργειας αντί του εφαρμοζόμενου 50 - 50% να τροποποιηθεί σε 80 - 20% αντίστοιχα
Την άμεση αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, ζητεί από την ΡΑΕ η ΕΒΙΚΕΝ, υποστηρίζοντας ότι η ακολουθουμένη μεθοδολογία που εφαρμόζεται εδώ και μια δεκαετία, είναι παρωχημένη, θίγει υπέρμετρα τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές Μέσης Τάσης και δεν είναι πλέον συμβατή με τον Κώδικα.
Με επιστολή της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που κοινοποιείται στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ελλάδος, σημειώνει ότι με βάση τον νέο Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του 2017 θα πρέπει έως τον Ιανουάριο του 2018 να αναθεωρηθεί η μεθοδολογία ορισμού των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου.
Εν όψει αυτής της αναθεώρησης, που θα πρέπει να περιλαμβάνει και αλλαγή ως προς τον επιμερισμό του κόστους δικτύου ανά κατηγορία καταναλωτών (Μέση και Χαμηλή Τάση) ώστε να αντανακλάται το κόστος που προκαλεί κάθε κατηγορία στο δίκτυο, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών Μέσης Τάσης με ετήσια κατανάλωση άνω των 13.000 MWh.
Σημειώνει ότι οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, κατά τεκμήριο έχουν συγκρίσιμα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά με τους καταναλωτές Υψηλής Τάσης σε ότι αφορά τόσο την ισχύ όσο και την κατανάλωση, καθώς και ότι αντίστοιχη εξομοίωση εφαρμόζεται ήδη στον υπολογισμό των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ.

Οι προτάσεις της ΕΒΙΚΕΝ

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει για την νέα αυτή κατηγορία καταναλωτών τα εξής:
•    Ο επιμερισμός μεταξύ χρέωσης χρήσης ισχύος και ενέργειας αντί του εφαρμοζόμενου 50-50% να τροποποιηθεί σε 80-20% αντίστοιχα, καθώς ο καθορισμός οριζόντιας χρέωσης ενέργειας σε 2,9 ευρώ / MWh ευνοεί τα «κακά» προφίλ και επιβαρύνει υπέρμετρα τους βιομηχανικούς καταναλωτές μέσης τάσης χωρίς να δίνει κανένα σήμα για τη βελτίωση της χρήσης ενέργειας.
•    Η χρέωση ισχύος πρέπει να υπολογίζεται βάσει του μέγιστου φορτίου κατά τις πραγματικές ώρες αιχμής δηλαδή μεταξύ 16:00-23:00 και όχι βάσει των ωρών 11:00-14:00 που δεν είναι πλέον αιχμιακές.
•    Σύμφωνα με το άρθρο 127 παρ.1 του νέου Κώδικα είναι δυνατόν να καθοριστεί ξεχωριστή χρέωση η οποία συνδέεται με το διαχειριστικό κόστος που προκαλεί κάθε μετρητής.  
Εξάλλου επικαλούμενη το άρθρο 127 παρ.1 του Κώδικα το οποίο περιγράφει τις γενικές αρχές για τον εξορθολογισμό της μεθοδολογίας  προσδιορισμού των χρεώσεων του δικτύου, η ΕΒΙΚΕΝ προτείνει την επανεξέταση απαλλαγών που εφαρμόζονται σε διάφορες κατηγορίες καταναλωτών όπως οι εξής:
•    Οι πελάτες που εντάσσονται στα αγροτικά τιμολόγια μέσης και χαμηλής τάσης έχουν στη σύμβαση τους όρους περιορισμού φορτίου κατά τις ώρες αιχμής. Συνεπώς δεν έχουν εγγυημένη δυνατότητα χρήσης του δικτύου και θα πρέπει να απαλλάσσονται από τις σχετικές χρεώσεις χρήσης δικτύου.
•    Προκειμένου να παρέχονται κίνητρα διαχείρισης φορτίου στους πελάτες χαμηλής τάσης με δυνατότητα ζωνικής μέτρησης των καταναλώσεων τους, κρίνεται σκόπιμο να απαλλάσσονται οι νυχτερινές καταναλώσεις από τις χρεώσεις χρήσης του δικτύου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης