Αναλύσεις

Ανάπτυξη 2% και ανεργία 20% βλέπουν στην Ελλάδα το 2018 οι Γερμανοί «σοφοί»

Ανάπτυξη 2% και ανεργία 20% βλέπουν στην Ελλάδα το 2018 οι Γερμανοί «σοφοί»
Απορρίπτουν μια Ευρωζώνη που θα αναλαμβάνει ως σύνολο την ευθύνη για τα χρέη του εκάστοτε κράτους – μέλους
Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2017 και κατά 2,0% το 2018 προβλέπει το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, οι Γερμανοί «σοφοί» εκτιμούν στην 460 σελίδων έκθεση τους, πως η ανεργία στην Ελλάδα θα κυμανθεί το 2017 στο 21,5% και το 2018 θα μειωθεί περαιτέρω στα επίπεδα του 20%.
Επιπλέον, εκτιμούν στην έκθεση τους πως η ανάπτυξη στη Γερμανία θα φτάσει για το 2017 το 2,0%, ενώ το 2018 θα ανέβει στο 2,2%, αναθεωρώντας έτσι επί τα βελτίω την προ εξαμήνου πρόβλεψή τους (1,4% και 1,6% αντίστοιχα).
Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ευρωζώνη θα σημειώσει ανάπτυξη 2,3% το 2017 και 2,1% το 2018.
Όπως υποστηρίζουν, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη οφείλεται σύμφωνα με την έρευνα κυρίως στη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, αν και συνιστούν τον σταδιακό τερματισμό αυτής της πολιτικής, δηλαδή της αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης του, επικροτούν την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η άμυνα, η ασφάλεια, το άσυλο και το κλίμα αλλά απορρίπτουν μια Ευρωζώνη, η οποία ως σύνολο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τα χρέη του εκάστοτε κράτους-μέλους που έχει πρόβλημα.
Σε ό,τι αφορά το χρέος στην Ευρωζώνη, αναφέρουν ότι το ποσοστό επί του ΑΕΠ δίνει μια πρώτη εντύπωση βιωσιμότητας των δημοσιονομικών, δεν λέει όμως τίποτα όσον αφορά για παράδειγμα το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του οφειλόμενου χρέους.
«Έτσι μπορεί, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, ένας πολύ υψηλός δείκτης χρέους επί του ΑΕΠ να συνδέεται με μικρές υποχρεώσεις πληρωμών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, ο δείκτης δεν δείχνει αν ένα κράτος είναι χρεωμένο στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, στο δικό του ή σε ξένο νόμισμα, αν και αυτό επηρεάζει τις δυνατότητες μείωσης του χρέους, για παράδειγμα μέσω του πληθωρισμού», συμπληρώνουν οι Γερμανοί «σοφοί».
Επιπλέον, αναφέρονται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν εφαρμόσει οι χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά και με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.
Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ισπανία διαδραματίζει ήδη από το 2013 ο κλάδος του τουρισμού.
Σε αυτόν τον τομέα, τονίζεται, η απασχόληση αυξάνεται με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Οι πέντε οικονομολόγοι αναφέρονται ακόμη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και στην συζήτηση σχετικά με τον μελλοντικό του ρόλο, ενδεχομένως ως Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. «Ο ESM αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, ή να ενσωματωθεί σε κάποιον ευρωπαϊκό θεσμό.
Η περαιτέρω εξέλιξή του όμως, προειδοποιούν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε μηχανισμό αναδιανομής.
Αντιθέτως, θα πρέπει να εξεταστούν επιλογές οι οποίες ενισχύουν τα κίνητρα των κρατών-μελών για την αποτροπή κρίσεων» τονίζουν οι Γερμανοί «σοφοί».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης