Ενέργεια

Νέα παράταση στο market test για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

Νέα παράταση στο market test για τον αγωγό φυσικού αερίου IGB
Σε νέα παράταση τουλάχιστον ενός μήνα οδεύει το market test για τον αγωγό ελληνο- βουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Η εταιρία ICGB, που έχει συσταθεί για την προώθηση του έργου ζήτησε από τις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Βουλγαρίας να παρατείνουν την προθεσμία υποβολής οριστικών προσφορών για τη δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό η οποία έληγε στις 30 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για τη δεύτερη φάση του market test και όπως φαίνεται η παράταση έχει ζητηθεί από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, καθώς έχουν προστεθεί και νέοι υποψήφιοι πέραν των εννέα εταιριών που είχαν λάβει μέρος στη πρώτη φάση του market test.
Πάντως οι συνεχείς παρατάσεις, η τελευταία αναβολή είχε δοθεί στις 31 Οκτωβρίου, δημιουργούν προβληματισμό για το εάν πράγματι υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για το αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αναβολές και οι καθυστερήσεις οφείλονται και στην πολιτική ρευστότητα που επικρατεί στη Βουλγαρία μετά το αποτέλεσμα των  πρόσφατων προεδρικών εκλογών
Ο νέος πρόεδρος της γειτονικής χώρας θεωρείται ότι έχει φιλο-ρωσικό προσανατολισμό, ενώ ο IGB είναι ένα  έργο, που προωθείται με την πολιτική στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ, ακριβώς για να «σπάσει» το ρωσικό μονοπώλιο στο αέριο.
Ο αγωγός IGB, ο οποίος αποτελεί την πύλη εισόδου του αερίου στον λεγόμενο «Kάθετο Διάδρομο», το σχέδιο της ΕΕ για τη διασύνδεση των συστημάτων αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας ενδεχομένως της Ουγγαρίας, της Ουκρανίας και των χωρών της Βαλτικής, είναι έργο που συνδέεται άμεσα με την προοπτική κατασκευής του πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη. 


www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης