Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Παραβίαση του Συντάγματος οι έρευνες στην Αρκτική για πετρέλαιο

Νορβηγία: Παραβίαση του Συντάγματος οι έρευνες στην Αρκτική για πετρέλαιο
H Νορβηγία υπέγραψε τη συμφωνία του Παρισιού το 2016, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων τον τρέχοντα αιώνα
Το σχέδιο της Νορβηγίας για έρευνα πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό είναι αντισυνταγματικό καθώς αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον, είπε σε δικαστήριο του Όσλο ένας δικηγόρος της Greenpeace.
Η υπόθεση μάλιστα είναι η πρώτη του είδους της, και κάνει λόγο για παραβίαση του συντάγματος η άδεια παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας πετρελαίου, που έδωσε βραβεία στην Statoil και την Chevron.
H Νορβηγία υπέγραψε τη συμφωνία του Παρισιού το 2016, η οποία στοχεύει στον τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων τον τρέχοντα αιώνα.
Πρόκειται άλλωστε για την χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, που αποτελούν τις πιο σημαντικές εξαγωγές της.
Η Cathrine Hambro, που εκπροσωπεί τους ενάγοντες τόνισε ότι: «Υποστηρίζουμε ότι αυτές οι άδειες δεν επιτρέπονται σύμφωνα σύμφωνα με το Σύνταγμα.
Ζητάμε από το δικαστήριο να προβεί σε έλεγχο ποιότητας αυτών των αποφάσεων, που έχουν τεράστιες και μη αναστρέψιμες συνέπειες».
Τέλος, ο πρώην δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου, Ketil Lund ανέφερε ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 112 του Συντάγματος, το νορβηγικό κράτος έχει την υποχρέωση να μην βλάψει το κλίμα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης