Ενέργεια

Κολαΐτης (ΕΒΙΚΕΝ): Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η ευκαιρία για πραγματική μεταρρύθμιση της αγοράς

Κολαΐτης (ΕΒΙΚΕΝ): Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η ευκαιρία για πραγματική μεταρρύθμιση της αγοράς
Σχολιάζοντας τις επιμέρους ρυθμίσεις της νέας αγοράς ο κ. Κολαΐτης είπε ότι η ΕΒΙΚΕΝ αντιτίθεται στο μέτρο της υποβολής των προσφορών ανά μονάδα και όχι ανά χαρτοφυλάκιο
Ιστορική ευκαιρία για τη διόρθωση των υφιστάμενων ατελειών και στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού, χαρακτήρισε τη μετάβαση στο target model ο γενικός γραμματέας της ΕΒΙΚΕΝ Δημήτρης Κολαΐτης.
Όπως είπε πρόκειται για ευκαιρία εκ βάθρων ανασχεδιασμού της αγοράς και δεν θα πρέπει να περιοριστεί όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα σε περιπτωσιολογικές ρυθμίσεις. «Είναι η πρώτη φορά, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κολαΐτης, που δίνεται η ευκαιρία για πραγματική μεταρρύθμιση της αγοράς με όρους ισοτιμίας και αυτό ακριβώς είναι το διακύβευμα του εγχειρήματος».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο των βιομηχανικών καταναλωτών, που όπως είπε, μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν ως πυλώνες της αγοράς και πρόσθεσε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, ώστε οι βιομηχανικοί καταναλωτές να διεκδικήσουν την ισότιμη συμμετοχή τους.
«Η συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά, είπε ο κ. Κολαΐτης, πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των σχεδιασμών και όχι να αντιμετωπίζεται ως συμπλήρωμα ή ως στοιχείο για να συμπληρωθεί μια λίστα προαπαιτούμενων.»
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ ο σχεδιασμός της αγοράς πρέπει να γίνει με ορίζοντα 10ετίας και να υπάρχει ρυθμιστική σταθερότητα που θα δώσει τα κατάλληλα σήματα για επενδύσεις.
Σχολιάζοντας τις επιμέρους ρυθμίσεις της νέας αγοράς ο κ. Κολαΐτης είπε ότι η ΕΒΙΚΕΝ αντιτίθεται στο μέτρο της υποβολής των προσφορών ανά μονάδα και όχι ανά χαρτοφυλάκιο και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για υποβολή προσφορών και ανά χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα σημείωσε ότι αν το μέτρο έχει στόχο τον περιορισμό της ισχύος της ΔΕΗ θα μπορούσε να προβλεφθεί ανώτατο όριο υποβολής προσφορών ανά χαρτοφυλάκιο.
Επίσης σημείωσε ότι η υιοθέτηση ελάχιστου ορίου τιμής υποβολής προσφορών αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε συνθήκες σύζευξης.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα κρίσιμο δίλλημα, κατέληξε ο κ. Κολαΐτης: «Αξιοποίηση μιας ιστορικής ευκαιρίας ή αναπαραγωγή των σημερινών στρεβλώσεων και αντικατάσταση τους από νέες που θα καθηλώσουν την αγορά σε τέλμα εσωστρέφειας. Η αγορά πρέπει να γίνει κινητήριος μοχλός εξωστρέφειας και ανάπτυξης παραγωγικών επενδύσεων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης