Επιχειρήσεις

Η S&P αναβαθμίζει σε σταθερό, από αρνητικό, το outlook της Total

Η S&P αναβαθμίζει σε σταθερό, από αρνητικό, το outlook της Total
Η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «Α+» για τη γαλλική ενεργειακή Total   
Σε αναβάθμιση των προοπτικών επαναξιολόγησης (outlook) της Total προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση «Α+» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ενεργειακού γίγαντα.
Η αναβάθμιση του outlook έρχεται μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 2017, δεχόμενα ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τα χαμηλότερα έξοδα.
Ειδικότερα, η κερδοφορία της γαλλικής εταιρείας διαμορφώθηκε στα 2,72 δισ. δολ. έναντι 1,95 δισ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, την ίδια στιγμή που τα έσοδα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 15% στα 43,04 δισ. δολάρια.
Παράλληλα, τα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά έσοδα για το τμήμα ερευνών και παραγωγής αυξήθηκαν κατά 84% στα 1,43 δισ. δολ. ενώ τα αντίστοιχα έσοδα από το τμήμα διύλισης και χημικών ενισχύθηκε κατά 11% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα 1,02 δισ. δολ.
Η εταιρεία δημιούργησε ταμειακές ροές ύψους 2,1 δισ. δολ. λόγω επενδύσεων, ενώ εκμεταλλεύτηκε πλήρως το ευνοϊκό περιβάλλον της αγοράς χάρη στη στρατηγική της που αποσκοπούσε στη μείωση του σημείου εξισορρόπησης.
Οι συνολικές επενδύσεις της Total ανήλθαν στα 3,1 δισ. δολ. σύμφωνα με το στόχο για το σύνολο του έτους, στα 14 δισ. δολ. ενώ η μείωση των εξόδων της εταιρείας θα ανέλθει σε περισσότερα από 3,6 δισ. δολ. ξεπερνώντας τον στόχο για το τρέχον έτος.
Η εταιρεία ανακοίνωσε μέρισμα ύψους 0,62 ευρώ ανά μετοχή, πληρωτέο τον Απρίλιο του 2018.
Να επισημανθεί ότι, τον περασμένο Αύγουστο, η γαλλική εταιρεία γνωστοποίησε πως θα αγοράσει την θυγατρική πετρελαίου και φυσικού αερίου (Maersk Olie og Gas) της Moller-Maersk.
Η Maersk θα λάβει 2,5 δισ. σε μετρητά, τα οποία θα χρησιμοποιήσει για την αποπληρωμή χρέους, και 4,95 δισ. σε μετοχές (97,5 εκατ. μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 3,76% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου).
Επιπλέον, η Total θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις παροπλισμού που ανέρχονται σήμερα σε 2,9 δισ. δολάρια.
Η εκχώρηση είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της Maersk, που είχε προηγουμένως ανακοινωθεί, για τον διαχωρισμό των ενεργειακών πόρων από τις δραστηριότητες Μεταφορών και Logistics.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης