Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα για την πώληση των λιγνιτικών με την Συμφωνία - Κερδισμένο το Αμύνταιο

Οι ευκαιρίες και τα ρίσκα για την πώληση των λιγνιτικών με την Συμφωνία - Κερδισμένο το Αμύνταιο
Το market test καθορίζει τους ενδιαφερόμενους σε πρώτη φάση
Η συμφωνία για τα ενεργειακά έκλεισε με επίκεντρο την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ όμως το πραγματικό τεστ για την πορεία μετασχηματισμού και απελευθέρωσης της ενεργειακής αγοράς τώρα ξεκινά.
Και για να εξηγούμεθα το market test που θα μπει άμεσα μπροστά θα δείξει ποιοί είναι οι πιθανοίι ενδιαφερόμενοι για τις μονάδες.
Η αγορά αναμένει την παρουσία των Κινέζων που ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στο ελληνικό έδαφος με τους κολοσσούς SMEC η οποία είχε υπογράψει μνημόνιο με την ΔΕΗ για την υπό κατασκευή Μελίτη 2, που είναι στις προς πώληση μονάδες, State Grid που έχει το 24% του ΑΔΜΗΕ και Senshua.
Το ερώτημα φυσικά που υπάρχει είναι ποιά θα είναι η στάση της Κομισισόν απέναντι στο φλερτ της ελληνικής πλευράες με τους Κινέζους, για τους οποίους πρόσφατες αναλύσεις που έχουν διατυπωθεί, όπως αυτή της Μαργαρίτας Μαθιοπούλου (ASPIDE) εκτιμούν ότι οι Κινέζοι θα επιδώξουν να κάνουν την Ελλάδα εφαλτήριο διείσδυσης στην Ευρώπη.
Όμως είναι αμφίβολλο, όπως εκτιμούν πηγές προσκείμενες στις Βρυξέλλες αν θα ανοίξουν την κερκόπορτα στους κινέζους επενδυτές, γιατί τότε θα πρέπει να το επιτρέψουνν για το σύνολο της Ευρωζώνης και για πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις.
Έτσι παρά το γεγονός ότι Σέφκοβιτς και Ριστορί δεν απέκλεισαν κάτι τέτοιο κατά την παρουσία τους στην Ελλάδα, οι τελικές αποφάσεις της Επιτροπής είναι πολύ αμφίβολλο αν θα κάνουν τέτοιες παραχωρήσεις.

Η ελληνική πλευρά κέρδισε χρόνο

Σε κάθε περίπτωση όμως ούτε ευρωπαικές εταιρίες δεν αναμένεται να εκδηλώσουν σοβαρό ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες.
Η συμφωνία που συνάφθηκε εξασφάλισε χρόνο στην ελληνική πλευρά για να προετοιμάσει το έδαφος, αφού επέκτεινε το χρονικό περιθώριο της ολοκλήρωσης πώλησης των μονάδων μέχρι το τέλος του 2018.
Αυτό θα περιλάβει κατα αρχάς την απόσχιση των 4 μονάδων Μεγαλόπολη 3 και 4, Μελίτη 1 και 2, την αποτίμηση και στην συνέχεια την διαδικασία πώλησης.
Κατά τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα ακολουθήσει μεν την θεσμοθετημένη από την διαδικασία συμφωνία το βέβαιο είναι όμως ότι η ιδιαιτερότητα των λιγνιτικών θα απαιτήσει πολλές προσθήκες, παρεμβάσεις και πιθανώς αναδιαρθρώσεις για την ολοκλήρωση των deals.
Οι μονάδες προς πώληση μπορεί να είναι σύγχρονές όμως το βασικό ρίσκο για τις λιγντικές είναι το υψηλό και ανερχόμενο κόστος του CO2, που μπορεί να να καταστήσει απαγορευτική την λειτουργία τους και ο ευρύς χρονικός ορίζοντας απόσβεσης.
Από την άλλη πλευρά όμως είναι γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι υποεπενδεδυμένη και οι ενεργειακές ανάγκες μεσοπρόθεσμα θα είναι ελλειμματικές.
Κρίσιμη θα είναι και η παρουσία των εγχωρίων δυνάμεων που σε πρώτη φάση δεν αναμένεται να συμμετάσχουν στο market test, όμως θα τηρήσουν στάση αναμονής περιμένοντας τις εξελίξεις.

To Aμύνταιο κερδισμένος της συμφωνίας

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πέτυχε να κρατήσει στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ τον Άγιο Δημήτριο, που είναι και η κολώνα της επιχείρησης.
Παράλληλα το Αμύνταιο φαίνεται ότι μπορεί να είναι ο κερδισμένος της συμφωνίας καθώς είναι δυνατή η παράταση ζωής του με περιβαλλοντολογικές παραμέρους με διαπραγμάτευση με την Ευρωπαιή Επιτροπή
Ειδικά για το Αμύνταιο, όπως έχει γράψει το WEN, σχέδιο που έχει τύχει επεξεργασίας με συμμετοχή αναβάθμισης μεγάλων εγχωρίων ιδιωτών και υπό τον έλεγχο πάντα της ΔΕΗ μπορεί να αποτελέσει την λύση για ανταγωνιστικού κόστους ρεύμα στην βαριά βιομηχανία.
Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι εξελίξεις όμως θα είναι σύνθετες και πρέπει πολλά ζήτήματα να φωτιστούν μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης