Επιχειρήσεις

Πετρέλαιο: Mega deals 110 δισ.δολ. από Total και Adnoc

Πετρέλαιο: Mega deals 110 δισ.δολ. από Total και Adnoc
Παράλληλα, η ADNOC του Αμπού Ντάμπι σχεδιάζει να δαπανήσει 109 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη πενταετία για την απόκτηση συμμετοχών σε εταιρείες πετροχημικών στο εξωτερικό
Δύο μερίδια έναντι 1,45 εκατ. δολ. θα πουλήσει η γαλλική Total στην Statoil, σύμφωνα με πληροφορίες των ξένων μέσων ενημέρωσης.
Η συγκεκριμένη πώληση αποτελεί μέρος της ανασκόπησης της γαλλικής εταιρείας για τα περιουσιακά στοιχεία της Βόρειας Θάλασσας, που προκάλεσε η εξαγορά της Maersk Oil νωρίτερα αυτό το έτος: τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της δανικής εταιρείας βρίσκονται επίσης στην περιοχή.
Τα περιουσιακά στοιχεία που συμφωνήθηκαν για πώληση στην Statoil περιλαμβάνουν 51% συμμετοχή στην Martin Linge, με αποθεματικά εκτιμώμενα σε 300 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και 40% στην ανακάλυψη Garantiana, οι πόροι των οποίων υπολογίζονται σε 50-70 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Παράλληλα, η ADNOC του Αμπού Ντάμπι σχεδιάζει να δαπανήσει 109 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την επόμενη πενταετία για την απόκτηση συμμετοχών σε εταιρείες πετροχημικών στο εξωτερικό. Αυτές θα είναι οι πρώτες διεθνείς επενδύσεις της εταιρείας των Εμιράτων, ακολουθώντας τα βήματα της Σαουδικής Αραβίας προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για το αργό πετρέλαιο που παράγει.
Τέλος, η Sinopec θα πουλήσει τα αργεντίνικα πετρελαϊκά στοιχεία της στην μεξικανική Vista Oil & Gas για 500 έως 600 εκατομμύρια δολ. Η μεξικανική εταιρεία αγωνίστηκε για τα περιουσιακά στοιχεία με το αργεντίνικο κρατικό πετρελαϊκό κύριο YPF και τον ιδιωτικό πετρελαϊκό παίκτη Pluspetrol, μαζί με αρκετές άλλες εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης