Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προέγκριση δανείου 1,5 δις. ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP από τη διοικούσα επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Προέγκριση δανείου 1,5 δις. ευρώ για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP από τη διοικούσα επιτροπή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Στις αρχές του 2018 αναμένεται να δοθεί και η οριστική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ
Καμία αλλαγή στάσης ως προς τη χορήγηση του δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην κοινοπραξία του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) δεν υποδηλώνει η αναβολή λήψης απόφασης, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ).
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΙΒ, το δάνειο έχει ήδη προεγκριθεί από τη Management Committee της ΕΙΒ.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η αναβολή δεν έχει καμία σχέση με τις αντιδράσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων στην προοπτική χρηματοδότησης ενός project ορυκτών καυσίμων, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένα διεθνή δημοσιεύματα.
Αντίθετα, οφείλεται σε καθαρά τυπικούς λόγους και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι λόγω της «φορτωμένης» ατζέντας της συνεδρίασης, δεν υπήρξε χρόνος για να συζητηθεί διεξοδικά το θέμα.
Έτσι, η λύση που προκρίθηκε ήταν να παραπεμφθεί σε επόμενη συνεδρίαση, πιθανότατα τους πρώτους μήνες του 2018.

Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου

Από την άλλη πλευρά, πηγές της κοινοπραξίας του ΤΑΡ επισημαίνουν πως η αναβολή της απόφασης δεν έχει καμία επίπτωση στην εξέλιξη υλοποίησης του έργου, το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό κοντά στο 60%.
Κι αυτό γιατί η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη από ίδια κεφάλαια των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.
Σύμφωνα με επιστολή που είχαν αποστείλει τον περασμένο Ιούλιο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου (τμήμα του οποίου αποτελεί ο ΤΑΡ) συνιστά «ζωτικό και αναντικατάστατο» έργο για την διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης και την ασφάλεια εφοδιασμού.
Έτσι, απηύθυναν έκκληση στην ΕΙΒ να στηρίξει την κατασκευή του ΤΑΡ και του ΤΑΝΑΡ, του τουρκικού δηλαδή σκέλους του Νότιου Διαδρόμου.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης