Τελευταία Νέα
Ευρώπη

Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τους ρύπους - Αναβολή για τις 15/12 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Διχασμένο το Ευρωκοινοβούλιο για τους ρύπους - Αναβολή για τις 15/12 στην Επιτροπή Περιβάλλοντος
Η ελληνική πλευρά ελπίζει σε μέτρα για την προστασία της ενεργειακής βιομηχανίας της Ευρώπης 
Στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τελικώς η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS) της ΕΕ.
Αυτό μεταδίδει από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές της ΕΕ σύμφωνα με τις οποίες η αναβολή της συνεδρίασης που ήταν προγραμματισμένες για την Πέμπτη 8/12, είναι αναγκαία καθώς τα μεγάλα κόμματα του Ευρωκοινοβουλίου εξακολουθούν να είναι διχασμένα για το βάθος στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος εμπορίας ρύπων. 
Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επρόκειτο να ψηφίσει την Πέμπτη, προωθεί την επανεξέταση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του ETS.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το σύστημα της εμπορίας ρύπων έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε οι μεγάλοι ρυπαίνοντες, δηλαδή οι ενεργειακές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, να πληρώνουν για τις εκπομπές τους με την αγορά δικαιωμάτων CO2. 
Ωστόσο η υπερπροσφορά δικαιωμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει  αποδυναμώσει την τιμή τους.
Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα ελπίζει σε μέτρα για την προστασία της ενεργειακής βιομηχανίας της Ευρώπης με κύριο στόχο την προστασία της ΔΕΗ από τις επιπτώσεις του επιπλέον κόστους των ρύπων.  
Ο Συντηρητικός Σκωτσέζος Ευρωβουλευτής Ian Duncan, ο οποίος προωθεί το θέμα της μεταρρύθμισης του ETS στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου, εμφανίζεται πρόθυμος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή πλειοψηφία πριν ξεκινήσουν οι τριμερείς συναντήσεις μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κυβερνήσεων των κρατών μελών .
Μάλιστα ο κ. Duncan έγραψε σε twitter πως αισθάνεται «τη μετατόπιση του εδάφους» προς μια συμβιβαστική λύση στις συνομιλίες και ζήτησε η ψηφοφορία να αναβληθεί κατά μία εβδομάδα.
Εάν η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου δεν καταλήξει σε συμβιβασμό εντός του Δεκεμβρίου, θα πρέπει να γίνουν νέες συζητήσεις έως τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια και η τελική θέση του Κοινοβουλίου να ληφθεί περί τον Απρίλιο.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιδιώκει η πρόταση που θα διαμορφωθεί τελικώς να λαμβάνει υπόψη τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και να ελαχιστοποιηθεί τους κινδύνους για την ενεργοβόρο βιομηχανία, η οποία ενδέχεται να μεταφέρει την παραγωγή της εκτός ΕΕ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες το κόμμα Σοσιαλιστών μπλόκαρε τις συνομιλίες, καθώς ζήτησε ψηλότερο ετήσιο ρυθμό (2,4%) απόσυρσης από την αγορά  των δικαιωμάτων άνθρακα την περίοδο 2020 - 2030. Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής προβλέπει μείωση κατά 2,2%.
Από την πλευρά του ο κ. Duncan έχει προτείνει τον διπλασιασμό του ρυθμού με τον οποίο το αποθεματικό σταθερότητας της αγοράς CO2, θα απορροφά την περίσσεια δικαιωμάτων σε 24% για τα τρία πρώτα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της.
Επιδιώκει επίσης να ακυρώσετε 750 εκατομμύρια δικαιωμάτων από το MSR με στόχο την προστασία τομέων της οικονομίας που ανησυχούν για τον κίνδυνο του carbon leakage.
Παράλληλα πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, δήλωσαν ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επιμένουν στην ανάγκη πρόσθετης προστασίας της βιομηχανίας.
Σημειώνεται τέλος ότι μετά την είδηση της καθυστέρησης στην πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση, οι τιμές του άνθρακα μειώθηκαν κατά 5,8% σε 4,05 ευρώ ανά τόνο.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης