Αναλύσεις

«Μακεδονικές κόντρες»: Ο Τσίπρας συντάσσεται με Καραμανλή και ο Μητσοτάκης με Σαμαρά για το όνομα της FYROM

«Μακεδονικές κόντρες»: Ο Τσίπρας συντάσσεται με Καραμανλή και ο Μητσοτάκης με Σαμαρά για το όνομα της FYROM
ΗΠΑ και Γερμανία θα πιέσουν την Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της FYROM στους ευρωατλαντικούς θεσμούς
Η αλλαγή ηγεσίας στην FYROM το 2017 και η ανάδειξη του μετριοπαθούς Ζόραν Ζάεφ που κινείται σε διαφορετική γραμμή από τον εθνικιστή Γκρούεφσκι έναντι της Ελλάδας, δημιουργεί προοπτική επίλυσης του δύσκολου και για τις δύο χώρες θέματος της ονομασίας.
Στο υπόβαθρο της κινητικότητας που αναπτύσσεται στα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών το τελευταίο εξάμηνο βρίσκεται το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα λόγω του κινδύνου αποσταθεροποίησης της FYROM από την διάσταση  αλβανόφονων και σλαβόφονων.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ανησυχία που προκαλεί η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας καθώς και η ενεργοποίηση της Ρωσίας στην Βαλκανική.
Στελέχη του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρούν ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2018 θα τεθεί ξανά το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και ακολούθως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εκτιμούν ότι η επεκτατικότητα της Τουρκίας στα Σκόπια θα επιδεινώσει το πρόβλημα για την Ελλάδα - ενδεικτικά λένε ότι η Άγκυρα θα επιχειρήσει να το κάνει προτεκτοράτο.
 Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι ΗΠΑ και Γερμανία θα πιέσουν την Ελλάδα να άρει τις αντιρρήσεις της για ένταξη της FYROM στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ότι είναι πολύ πιθανό να συνδέσουν διαπραγματευτικά το ζήτημα με την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια.

Πολιτική αντιπαράθεση

Κατά την προσφιλή του συνήθεια το ελληνικό πολιτικό σύστημα επιδίδεται σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις χρησιμοποιώντας το ονοματολογικό για πολιτική εκμετάλλευση, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει ακόμη και για να ρίξει την κυβέρνηση.
Και αυτό παρότι η εθνική θέση της χώρας είναι δεδομένη, όπως διαμορφώθηκε το 2008 από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, και επί της οποίας βασίστηκε το “βέτο” στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ:
«Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».
Η σύνθετη ονομασία μπορεί να περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία αλλά η γειτονική χώρα δεν θα έχει διαφορετική ονομασία για το εσωτερικό της και διαφορετικό για τις σχέσεις της με την Ελλάδα και τις διεθνείς σχέσεις της.
Βασίζεται αυτή η θέση στο ότι η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που ανήκει σε Ελλάδα, Βουλγαρία και FYROM.
Καμία χώρα δεν μπορεί να την οικειοποιηθεί ολοκληρωτικά αλλά επίσης καμία δεν μπορεί να αποκλειστεί από την χρήση της.
Αν η αποδοχή της σύνθετης ονομασίας συνοδευτεί από εγκατάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων έναντι της χώρας μας τότε μπορεί να προκύψει ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός.
Από εκεί και μετά αρχίζουν τα ελληνικά παράδοξα.
Πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η “κυβέρνηση θα κινηθεί στην γραμμή Καραμανλή”.
Ο Πάνος Καμμένος αρνείται τον όρο Μακεδονία, παρότι το 2008 ήταν υπουργός του Κώστα Καραμανλή.
Δείχνει ότι εάν έλθει το θέμα στην Βουλή, όπως προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει την συμβιβαστική λύση.
Σε κάθε περίπτωση η στάση του είναι πλήγμα για την κυβέρνηση, καθώς μάλιστα είναι υπουργός Εθνικής Αμύνης και θα κληθεί να συμμετάσχει στις Συνόδους του ΝΑΤΟ.
Πάντως πηγές κοντά στο Μαξίμου σημειώνουν ότι “ας μην προεξοφλούμε την στάση του Πάνου Καμμένου” και θυμίζουν ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε ψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2015 που μιλούσαν για συμβιβαστική λύση.

ΝΔ: να πέσει η κυβέρνηση

Η αξιωματική αντιπολίτευση εγκλωβίζεται σε μία στάση που ενέχει κινδύνους εσωτερικής αντιπαράθεσης.
Αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση και προβάλλει ότι «εάν  δεν συμφωνήσει και ο ελάσσων εταίρος της κυβέρνησης, οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, και δεν υπάρξει ενιαία θέση της κυβέρνησης,  τότε δεν υπάρχουν καν οι προϋποθέσεις του δημόσιου διαλόγου  και δεν μπορεί να διευκολύνει την κυβέρνηση στο θέμα αυτό». Επιπλέον θέτει θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.
Αυτό, παρότι όπως ορίζεται ρητά από το άρθρο 84 του Συντάγματος  η απώλεια της δεδηλωμένης  προκύπτει μόνο σε ψηφοφορίες  επί προτάσεως εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας της κυβέρνησης και όχι σε οποιοδήποτε άλλο θέμα όσο σημαντικό ή ασήμαντο αν είναι.
Η ΝΔ επιθυμεί να αξιοποιήσει την διάσταση των δύο κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να πέσει η κυβέρνηση και να προκληθούν εκλογές.
Δευτερευόντως θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τον Πάνο Καμμένο και να του στερήσει την προνομιακή δυνατότητα να απευθυνθεί σε ένα δεξιόστροφο κοινό με έντονες εθνικές ευαισθησίες.
Το ερώτημα είναι αν φθάσει να αρνηθεί να ψηφίσει την θέση που διαμόρφωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.
 Καθώς όμως θέμα δεδηλωμένης δεν υπάρχει και η συμβιβαστική λύση θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή ακόμη κι αν δεν ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, αποκαλύπτεται απλώς η εσωτερική σύγκρουση στη ΝΔ.  
Δεν αποκλείεται δε αντί να πέσει η κυβέρνηση, να καταρρεύσει η γραμμή της ηγεσίας και να διαρραγεί η ενότητά της -π.χ. τι θα κάνει ο Κώστας Καραμανλής και οι βουλευτές που συντάσσονται με την άποψή του όπως και ο Βαγγέλης Μειμαράκης.  
Δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει διδαχθεί από το παρελθόν της όταν ο Αντώνης Σαμαράς αξιοποίησε το θέμα της ονομασίας για να ρίξει το 1993 την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ακόμη το πρόβλημα.  
Αποτελεί ειρωνεία ότι τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συντάσσεται με την γραμμή Σαμαρά.
Στο θέμα της ονομασίας η κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 - 2015 απέφυγε κάθε κινητικότητα θεωρώντας ότι ο χρόνος θα δώσει λύση αφού θα ενισχυθούν οι διαλυτικές τάσεις στην FYROM. Συνολικότερα όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται στην γραμμή Σαμαρά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που περιγράφεται από την αποστροφή της ομιλίας του στην ΔΕΘ ότι «πατριωτισμός σήμερα είναι ο αγώνας για να πέσει ο Τσίπρας»...

Σπύρος Γκουτζάνης
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης