Τελευταία Νέα
Commodities

Μπαράζ συγχωνεύσεων στις επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα ετοιμάζει η Κίνα

Μπαράζ συγχωνεύσεων στις επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα ετοιμάζει η Κίνα
Η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν αριθμό «μεγα-ανθρακωρύχων», ο καθένας με  ικανότητα παραγωγής 100 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως, ο οποίος θα ανταγωνίζεται την παγκόσμια αγορά
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή 5/1/18 ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει μέχρι το τέλος του 2020 πολλές "υπερβολικά μεγάλες" επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα, καθώς ο μεγαλύτερος παραγωγός καυσίμων στον κόσμο θα καταβάλει προσπάθειες για τον εξορθολογισμό του κατακερματισμένου κλάδου και την μείωση της παρωχημένης παραγωγικής ικανότητας.
Σύμφωνα με το  Reuters, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας (NDRC) σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2020 η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν αριθμό «μεγα-ανθρακωρύχων», ο καθένας με  ικανότητα παραγωγής 100 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα ετησίως, ο οποίος θα ανταγωνίζεται την παγκόσμια αγορά και να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του τομέα.
Πέρυσι, η Κίνα είχε πάνω από 4.000 ανθρακωρυχεία με συνολική χωρητικότητα 3.41 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με την  Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (NEA) το Νοέμβριο.
Μόνο έξι από τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα της Κίνας είναι σήμερα σε θέση να παράγουν πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως, σύμφωνα με την China National Coal Association. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι ανθρακωρύχοι Shenhua Group, την China Coal Energy Group και τη Datong Coal Mine Group.
Το σχέδιο της NDRC ακολουθεί την εξαγορά πέρυσι της κρατικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας China Guodian Group Corp από την Shenhua.
Αυτός ο τελευταίος «γάμος» που ετοιμάζει η κυβέρνηση είναι μέρος της προσπάθειας του Πεκίνου να ανατρέψει τον χρεωμένο και αναποτελεσματικό κρατικό τομέα, να μειώσει τον αριθμό των εταιρειών και να δημιουργήσει ανταγωνιστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως, οι οποίες καλύπτουν πολλούς τομείς, όπως η παραγωγή ενέργειας, η ναυτιλία και τα μέταλλα.
Το Πεκίνο εμβαθύνει τον πόλεμο κατά του νέφους δίνοντας ώθηση στην καθαρότερη κατανάλωση ενέργειας και να περιορίσει τη χρήση του άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πλειοψηφίας της ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας.
"Εκτός από την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να βελτιώσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων άνθρακα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές τους σε τομείς εκτός του άνθρακα, όπως η παραγωγή ενέργειας και η μεταφορά", δήλωσε ο Wu Qi, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών της Hengfeng Bank.
Η NDRC δήλωσε ότι θα ενθαρρύνει την ανθρακοβιομηχανία να προχωρήσει σε περισσότερες συμφωνίες με τις χημικές επιχειρήσεις άνθρακα, ναυτιλίας, σιδήρου και χάλυβα.
Ζήτησε επίσης τη σταδιακή κατάργηση της παρωχημένης παραγωγής, με το κλείσιμο, μη αποδοτικών ορυχείων, ανέφερε.
Στο πλαίσιο του πενταετούς σχεδίου του έως το 2020, η Κίνα δεσμεύτηκε να εξαλείψει περίπου 800 εκατομμύρια τόνους παρωχημένης χωρητικότητας και να προσθέσει περίπου 500 εκατομμύρια τόνους προηγμένης παραγωγής.
Η παραγωγή άνθρακα θα ανέλθει σε 3,9 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης