Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Εγγύτερα στην υλοποίηση επένδυση 500 εκατ. ευρώ από Τέρνα Ενεργειακή για έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία

Εγγύτερα στην υλοποίηση επένδυση 500 εκατ. ευρώ από Τέρνα Ενεργειακή για έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία
Το project θα δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και θα απασχολεί περίπου 60 εργαζόμενους για τη λειτουργία του σταθμού
Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή της, με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έκανε η επένδυση των 500 εκατ. ευρώ που αφορά στην ανάπτυξη αντλησιοταμιευτικού σταθμού από την εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στον δήμο Αμφιλοχίας.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως γίνεται ακόμη πιο βάσιμη η προοπτική να εφαρμοσθεί στο διασυνδεδεμένο σύστημα η μόνη εφικτή λύση, πέρα από τις μπαταρίες, για την αποθήκευση ενέργειας που έχει παραχθεί από ανανεώσιμες πηγές.
Γι’ αυτό τον σκοπό, ένας τέτοιος σταθμός αποτελείται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.
Η διαφορά του από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί εκ νέου στον πάνω ταμιευτήρα.
Η άντληση γίνεται με χρήση κυρίως αιολικής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται ως υδροηλεκτρικό απόθεμα στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε κρίνεται αναγκαίο με βάση τη ζήτηση.
Με αυτό τον τρόπο, τα συγκεκριμένα έργα λειτουργούν ουσιαστικά σαν φυσικές μπαταρίες μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, παρόλο που για τον ίδιο σκοπό έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται διεθνώς και συμβατικές μπαταρίες, η αντλησιοταμίευση παραμένει ακόμη και σήμερα ο μοναδικός τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή.
Κι αυτό γιατί απαντά στο γεγονός ότι η ηλιακή και αιολική ενέργεια δεν μπορούν να προβλεφθούν ή μπορούν να αξιοποιηθούν συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου – σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ανά πάσα στιγμή οποιαδήποτε αυξομείωση στην κατανάλωση ρεύματος.

Εξασφάλιση νέων θέσεων εργασίας

Στην περίπτωση της Αμφιλοχίας, η μονάδα θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816 GWh.
Το έργο θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες, ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ.
Η επένδυση αναμένεται να αγγίξει τα 500 εκατομμύρια ευρώ και θα δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας στην περίοδο της κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες για τη λειτουργία.
Με την ολοκλήρωσή της, πέρα από την επιπλέον διείσδυση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, θα προσφέρει σημαντικά και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Η εταιρεία σχεδιάζει ένα ανάλογο έργο και στην Κρήτη, στο οποίο η άντληση θα γίνεται με την περίσσεια της ενέργειας που παράγουν δύο αιολικά πάρκα εγκατεστημένης ισχύος 89,1 MW στον νομό Λασιθίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης