Τελευταία Νέα

«Τρέχει» η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων συνεργατών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη γεωθερμία

«Τρέχει» η προθεσμία για τις δεσμευτικές προσφορές των υποψήφιων συνεργατών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη γεωθερμία
Ο διαγωνισμός κινείται εντός των χρονοδιαγραμμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανάδειξη του στρατηγικού εταίρου τον προσεχή Μάρτιο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ανάδειξη του στρατηγικού εταίρου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στα Μέθανα, στη Λέσβο, στη Νίσυρο και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου.
Η διορία λήγει στο τέλος του Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει πως μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες κλείνει το χρονικό «παράθυρο» εντός του οποίου μπορούν να καταθέσουν τις προσφορές τους οι έξι εταιρείες που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση της σχετικής διεθνούς πρόσκλησης της θυγατρικής της ΔΕΗ.
Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Ιανουάριο σημαίνει πως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κινείται εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει, για την επιλογή του στρατηγικού εταίρου έως τον Μάρτιο.
Κι αυτό γιατί, από τον επόμενο μήνα, το μόνο που θα απομένει για την εταιρεία είναι να αξιολογήσει τις προσφορές, ώστε να ανακηρύξει τον ιδιώτη με τον οποίο θα επιδιώξει να συμπράξει στην εγκατάσταση και λειτουργία γεωθερμικών μονάδων παραγωγής ρεύματος στις τέσσερις παραπάνω περιοχές.
Αξιοποιώντας τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης που διαθέτει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τα συγκεκριμένα πεδία, το σχέδιό της είναι μέσω της σύμπραξης να δημιουργηθεί ένας γεωθερμοηλεκτρικός σταθμός παραγωγής ισχύος 8 MW στη Μυτιλήνη και τρεις σταθμοί ισχύος 5 MW στα Μέθανα, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων και τη Νίσυρο.

Αρχή από τη Λέσβο

Ωστόσο, το πρώτο έργο που αναμένεται να «πάρει και οστά» είναι αυτό στη Λέσβο.
Αυτό αποκάλυψε με χθεσινές του (15/1) δηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλίας Μοναχολιάς, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Σαντορίνη, για το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και του Δήμου Θήρας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία και θερμική επεξεργασία αστικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με τον κ. Μοναχολιά, ο λόγος είναι πως στο συγκεκριμένο νησί υπάρχει ήδη η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας για το έργο.
«Στη Λέσβο μάς ζητάνε να πάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, ήδη έχει «κλειδώσει» πως το τοπικό γεωθερμικό δυναμικό δεν θα αξιοποιηθεί μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και για τη θέρμανση θερμοκηπίων.
Ο κ. Μοναχολιάς έκανε επίσης αναφορά στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί στη Νίσυρο και τη Μήλο για την κατασκευή των μονάδων. Αφορμή για το πρώτο σχόλιό του ήταν οι δηλώσεις του Δημάρχου Θήρας, σύμφωνα με τον οποίο ο τοπικός Δήμος θέλει να αποδείξει πως η ολιστική διαχείριση των φυσικών πόρων όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με την τουριστική ανάπτυξη, αλλά τη βοηθά.
«Όταν η Σαντορίνη δεν φοβάται τη γεωθερμία, μού είναι δύσκολο να κατανοήσω γιατί τη φοβούνται άλλα νησιά», επισήμανε.
Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, στην περίπτωση νησιών όπου υπάρχουν εξορυκτικές δραστηριότητες, όπως η Μήλος και η Κίμωλος, μοιάζει οξύμωρο να είναι αρνητικές στο να συζητήσουν την προοπτικές αξιοποίησης της γεωθερμίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης