Commodities

UBS: Mε θετικές προοπτικές ξεκίνησε το 2018 για τα commoditιes - Long σε αλουμίνιο και φυσικό αέριο

tags :
UBS: Mε θετικές προοπτικές ξεκίνησε το 2018 για τα commoditιes - Long σε αλουμίνιο και φυσικό αέριο
Η  αύξηση της ζήτησης των commoditιes εκτιμάται ότι  θα “μαλακώσει” αργότερα μέσα στο έτος καθώς η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται
Οι τιμές των commoditιes προβλέπεται να ενισχυθούν στις αρχές του 2018 χάρη στους ευνοϊκούς παράγοντες προσφοράς και ζήτησης σύμφωνα με έκθεση της UBS.
Προτείνει long θέσεις σε αλουμίνιο και φυσικό άεριο.

Συγκεκριμένα η παγκόσμια ανάπτυξη επιταχύνεται σε όλες τις περιοχές και έχει μετατοπιστεί πάνω από την τάση. Ένα τέτοιο οικονομικό σκηνικό παρείχε τις καλύτερες περιόδους επιστροφής των επενδυτών στα εμπορεύματα (δηλαδή βασικά μέταλλα και ενέργεια) στο παρελθόν.
Παράλληλα, η υψηλή πειθαρχία παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους τους, καθώς και η ατζέντα περιβαλλοντικής πολιτικής της Κίνας εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να περιορίζουν την προσφορά στις αρχές του 2018.
Αλλά καθώς το έτος εξελίσσεται, αναμένεται σύμφωνα με την UBS ότι η αύξηση της ζήτησης των commoditιes θα “μαλακώσει” καθώς η ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνεται.
Οι περισσότερες αποδόσεις στα commoditιes υλοποιούνται όταν επιταχύνεται η οικονομική ανάπτυξη  αλλά όταν επιβραδύνεται, τα εμπορεύματα επιστρέφουν χαμηλότερα.
Επίσης, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και βασικών μετάλλων θα δημιουργήσουν μια ισχυρότερη ανταπόκριση στην προσφορά κατά τη διάρκεια του 2018, καθιστώντας τη στήριξη σε χαμηλότερη τιμή.
Οι αγορές βασικών προϊόντων εκτιμάται ότι θα χάσουν τα αρχικά τους κέρδη τους και θα «γυρίσουν» σε αρνητικό πρόσημο  καθώς προχωρά το έτος.
Αναμένεται ότι η κατηγορία στοιχείων ενεργητικού θα αποδώσει ζημίες το 2018, καθιστώντας την έκθεση σε ευρείς δείκτες βασικών εμπορευμάτων μη ελκυστική σε ορίζοντα 6-12 μηνών.
Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου το καλοκαίρι θα ακολουθηθούν από τις ασθενέστερες τιμές των βασικών μετάλλων.
Η πρόβλεψή για έναν ακόμη γύρο αδυναμίας του δολαρίου ΗΠΑ δεν μεταβάλλει τη γενική πορεία  του έτους εκτιμά η UBS.
Ωστόσο, θα πρέπει και πάλι να «υποστηρίξει» τις τιμές των πολύτιμων μετάλλων το δεύτερο εξάμηνο του 2018.




Πετρέλαιο

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου είναι πιθανόν να είναι για τέταρτη συνεχή χρονιά πάνω από την τάση το 2018 (αύξηση 1,4mbpd έναντι 1,6mbpd αύξηση πέρυσι). Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά αυξάνεται με ακόμη πιο έντονο ρυθμό (+ 1,9mbd) το 2018, ακολουθώντας την κατώτερη τάση μεγέθυνσης των 0,4mbpd το 2017.
Δεδομένου ότι η αγορά πετρελαίου αναμένεται να περάσει από το έλλειμμα σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον φέτος, οι τιμές του πετρελαίου εξασθενούν κατά τη διάρκεια του 2018.
 Η ανάγκη για χαμηλότερες τιμές προέρχεται από την ανάγκη να διατηρηθεί η ανταπόκριση στην προσφορά από μη-ΟΠΕΚ, έλεγχος. Οι τιμές του πετρελαίου γύρω στα 60-70 USD / bbl θα μπορούσαν να καθορίσουν τον τόνο για την ανανέωση της δημιουργίας αποθεμάτων.
 Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι για το  2018 είναι για το Brent και το WTI τα 57 δολάρια / bbl και 53δολάρια / bbl αντίστοιχα.

Χρυσός

Ο χρυσός εκτιμάται ότι θα έχει ένα δύσκολο ξεκίνημα το 2018 εξαιτίας ενός «πιεστικού» περιβάλλοντος για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου όπως οι μετοχές, που υποστηρίζονται από τη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ.
Η τράπεζα εκτιμά ότι ο χρυσός  παρέχει ασφαλιστική αξία, βοηθώντας τους επενδυτές να προστατεύσουν από τις καταιγίδες στη γεωπολιτική και τις απότομες θρυμματισμούς στην αστάθεια της αγοράς μετοχών.

Μέταλλα

Η σταθερή παγκόσμια ανάπτυξη και οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στην προσφορά στην Κίνα δείχνουν ένα ακόμη έτος ελλείμματος της αγοράς των μετάλλων σε ολόκληρο τον τομέα.
Ωστόσο, η νομισματική σύσφιξη και η βραδύτερη οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα υποδηλώνουν κάπως χαμηλότερη αύξηση της ζήτησης.
Όπως και το 2017, οι ατομικές τάσεις προσφοράς θα οδηγήσουν στη διαφορετική δυναμική ισοζυγίων και τιμών της αγοράς.
Μας αρέσει να είναι μακρύ αλουμίνιο και κασσίτερο, ενώ βλέπουμε αξία στην πώληση των τιμών του χαλκού που μειώνουν τις τιμές για ένα ασφάλιστρο πάνω από τα επιτόκια της αγοράς χρήματος.
Η UBS εκτιμά ότι οι τιμές μολύβδου, ψευδαργύρου και νικελίου είναι πολύ υψηλές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης