Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

«Πλασματική» η μικρή κατά 1,5% μείωση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων το 2017 – Η αιτία της πτώσης

«Πλασματική» η μικρή κατά 1,5% μείωση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων το 2017 – Η αιτία της πτώσης
Η αύξηση από την 1η Ιανουαρίου του 2017 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης οδήγησε το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2016 σε αγορά και αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων από πρατηριούχους, μεταπωλητές, αλλά και νοικοκυριά
Με αρνητικά πρόσημα ολοκληρώθηκε το 2017 για την αγορά υγρών καυσίμων, καθώς η χρονιά έκλεισε με πτώση 1,5% της κατανάλωσης.
Το ποσοστό αυτό οφείλεται στις μειωμένες πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης (-2,3%) και της βενζίνης  (-3,4%).
Αντίθετα, έστω και οριακά, το ντίζελ κίνησης κινήθηκε ανοδικά, σημειώνοντας αύξηση 0,5%.
Σύμφωνα, πάντως, με παράγοντες της αγοράς, το –1,5% δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική μεταβολή της κατανάλωσης μέσα στο 2017, συγκριτικά με το 2016.
Ο λόγος είναι η αποθεματοποίηση μεγάλων ποσοτήτων καυσίμων που σημειώθηκε το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2016, από πρατηριούχους, μεταπωλητές, αλλά και νοικοκυριά, ενόψει της αύξησης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2017.
Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, αν μπορούσε να αφαιρεθεί η επίδραση αυτού του καθαρά συγκυριακού παράγοντα, τότε εκτιμάται πως το 2017 θα έκλεινε οριακά ανοδικά, με μία αύξηση που θα άγγιζε περίπου το 1%.
Η αποθεματοποίηση είχε ως αποτέλεσμα τους δύο τελευταίους μήνες του 2016 να καταγραφούν εξαιρετικά υψηλά πωλήσεις και για τρία καύσιμα, με συνέπεια τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο της επόμενης χρονιάς να εμφανίζεται ιδιαίτερα αναιμική η ζήτηση.
Ειδικά μάλιστα τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις μοιάζουν να σημειώνουν τόσο μεγάλη “βουτιά”, που συμπαρέσυραν σε αρνητικό πρόσημο την αγορά των υγρών καυσίμων για όλο το 2017.
Συγκεκριμένα, τον τελευταίο μήνα του 2017, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2016, οι πωλήσεις βενζίνης κατέγραψαν πτώση -6%, του ντίζελ κίνησης -7,5% και του πετρελαίου θέρμανσης -30%.  
Μάλιστα, τα παραπάνω ποσοστά έρχονται σε αντίθεση με την εικόνα για τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο του 2017, όπου η αγορά κινήθηκε με θετικά πρόσημα, καταγράφοντας άνοδο 0,7%.

Χάνουν έδαφος οι βενζίνες

Η ιδιαιτερότητα της αποθεματοποίησης καθιστά αρκετά επισφαλή τα όποια συμπεράσματα για την πορεία της αγοράς κατά την περασμένη χρονιά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ένα στοιχείο που φαίνεται να τεκμηριώνεται είναι η αργή αλλά σταθερή στροφή σε άλλα καύσιμα κίνησης, έναντι της βενζίνης.
Επίσης, σε συνδυασμό με την κίνηση της αγοράς το 2016, φαίνεται πως έχει έρθει το τέλος της τροχιάς καθοδικού σπιράλ που ακολούθησε ο κλάδος των υγρών καυσίμων από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Ωστόσο, αυτή η διαφαινόμενη σταθεροποίηση γίνεται εν πολλοίς στα χαμηλά επίπεδα που οδήγησε η πολυετής συρρίκνωση, η οποία άγγιξε το -41% στο διάστημα 2009 - 2013.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης