Επιχειρήσεις

Άνω των 130 bcm η ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να αντλήσει η Energean Oil από τα κοιτάσματα Karish και Tanin

Άνω των 130 bcm η ποσότητα φυσικού αερίου που μπορεί να αντλήσει η Energean Oil από τα κοιτάσματα Karish και Tanin
Η ελληνική εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια για τη διάθεση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καθιστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα δύο κοιτάσματα στο Ισραήλ
Πάνω από 130 bcm φυσικού αερίου εκτιμάται ότι μπορεί να «δώσουν» τα κοιτάσματα Karish και Tanin στο Ισραήλ, την εκμετάλλευση των οποίων έχει αναλάβει ο ελληνικός όμιλος Energean Oil & Gas, μέσω της Energean Israel.  
Τα δυνητικά αποθέματα των δυο κοιτασμάτων υπολογίζονται σε περίπου 67 bcm, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις από τον ανεξάρτητο οίκο NSAI υπάρχουν προοπτικές για επιπλέον 69 bcm, τα οποία η Energean θα πρέπει να εντοπίσει.  
Με πρώτο στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος Karish, η Energean Israel ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην εταιρία Stena Drilling το συμβόλαιο για τη διενέργεια των προβλεπόμενων γεωτρήσεων.
Οι αναπτυξιακές γεωτρήσεις προβλέπεται να γίνουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ η πρώτη παραγωγή αερίου από το Karish τοποθετείται στο 2021.

Τρεις γεωτρήσεις

Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Karish προβλέπει τη διενέργεια τριών αναπτυξιακών γεωτρήσεων και παραγωγή με την χρήση Πλωτής Μονάδας Παραγωγής Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO), η οποία θα βρίσκεται 90 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ.  
Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος της Energean, η Stena Drilling θα χρησιμοποιήσει το πλοιογεωτρύπανο Stena Forth, με πρόβλεψη για πιθανές περαιτέρω εργασίες και με προϋπόθεση τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) από την Energean για την ανάπτυξη του Karish.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια για τη διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου που καθιστούν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα.
Έτσι, ξεκινώντας από το Karish, το οποίο θα αναπτυχθεί πρώτο, εξετάζει όλα τα πρόσφορα μέσα για την εξασφάλιση του ύψους 1,5 δισ. δολαρίων επενδυτικού προγράμματος, που θα χρειαστεί γι’ αυτό τον σκοπό. Σύμβουλος της εταιρίας για την κατάρτιση του προγράμματος είναι η Morgan Stanley.
Σε κάθε περίπτωση, η τελική επενδυτική απόφαση (FID) αναμένεται να ληφθεί στο πρώτο 3μηνο - 4μηνο του 2018.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης