Διεθνή

Συμφωνία PwC για τους επενδυτές της Petrobras - Διακανονισμός 3 δισ. δολ.

tags :
Συμφωνία PwC για τους επενδυτές της Petrobras - Διακανονισμός 3 δισ. δολ.
Η Petrobras δήλωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι θα καταβάλει 2,95 δισ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή  από επενδυτές οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι μετοχές τους έχασαν την αξία τους εξαιτίας του σκανάλου διαφθοράς που έπληξε την εταιρεία
Οι επενδυτές επιδιώκουν πλέον την έγκριση διακανονισμού  ύψους 3 δισ. δολαρίων που προέκυψε από το σκάνδαλο διαφθοράς στη κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας, Petroleo Brasileiro SA, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου διακανονισμού ύψους 50 εκατ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το Reuters ο νέος διακανονισμός, με την βραζιλιάνικη θυγατρική της PricewaterhouseCoopers (PwC), αποκαλύφθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη το βράδυ.
Οι δικηγόροι των επενδυτών, με επικεφαλής το δικηγορικό γραφείο Pomerantz στη Νέα Υόρκη, σκοπεύουν να ζητήσουν έως και 285 εκατομμύρια δολάρια σε τέλη, σύμφωνα με τις καταθέσεις.
Οι τόκοι και οι αμοιβές των δικηγόρων πρέπει να εγκριθούν από τον περιφερειακό δικαστή Jed Rakow.
Η Petrobras δήλωσε στις 3 Ιανουαρίου ότι θα καταβάλει 2,95 δισ. δολάρια για να διευθετήσει αγωγή  από επενδυτές οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι μετοχές τους έχασαν την αξία τους εξαιτίας της διαφθοράς στη Βραζιλία με επίκεντρο την εταιρεία.
Εάν εγκριθεί, η συμφωνία θα αντιπροσωπεύει την μεγαλύτερη αποπληρωμή διακανονισμού σε επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες από αλλοδαπή εταιρεία, σύμφωνα με δήλωση του Pomerantz την Παρασκευή.
Η Petrobras αρνείται την παραβίαση και έχει υποστηρίξει ότι ήταν θύμα από πρώην στελέχη. Η εταιρεία ανέφερε σε δικαστήριο που κατέθεσε την Πέμπτη ότι διατηρεί το δικαίωμα να ανακτήσει τα χρήματα από πρώην στελέχη και άλλους κατηγορουμένους για διαφθορά.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η Βραζιλία έχει κλονιστεί από τη λεγόμενη έρευνα Car Wash για τα αμοιβές που καταβάλλονται από εργολάβους σε στελέχη κρατικών επιχειρήσεων και πολιτικών με αντάλλαγμα για δημόσια έργα.
Ο διακανονισμός έθεσε τέλος στην "εξαιρετικά υψηλή αβεβαιότητα" για τη δυνητική ευθύνη της εταιρείας, ανέφερε η JPMorgan σε σημείωμα πελάτη της 3ης Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι αναμένει αύξηση πέραν των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
 Οι αναλυτές της τράπεζας της Βραζιλίας BTG Pactual δήλωσαν ότι η αγορά είχε προβλέψει  την διευθέτηση μεταξύ  5 έως 10 δισ. δολαρίων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petrobras, Pedro Parente, δήλωσε στις 16 Ιανουαρίου ότι η εταιρεία δεν θα εξετάσει πρόσθετους συμβιβασμούς μετόχων σε άλλες χώρες, εκτός εάν υποχρεωθεί από το νόμο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης