Αναλύσεις

Νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,10% από αρχικό στόχο 2,80% -Σκέψεις για αναβολή της δημοπρασίας λόγω Wall

Νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,10% από αρχικό στόχο 2,80% -Σκέψεις για αναβολή της δημοπρασίας λόγω Wall
Η Fitch στις 16/2 αναβαθμίζει την Ελλάδα σε Β
Στην έκδοση 7ετούς ομολόγου στις 6 Φεβρουαρίου 2018 θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο με στόχο να αντλήσει 3 δισεκ. με επιτόκιο 3,10% από αρχική εκτίμηση 2,80%.
Να σημειωθεί ότι το εκτιμώμενο επιτόκιο του νέου 7ετούς είναι 1,5% περίπου χαμηλότερο από το επιτόκιο του 5ετούς που εκδόθηκε περίπου πριν 2,5 μήνες στο 4,625%.
Ωστόσο λόγω του κραχ στην Wall Street υπάρχουν και σκέψεις να αναβληθεί για λίγες ημέρες η έκδοση ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει τελική απόφαση η οποία θα παρθεί μάλλον αύριο πρωί 6 Φεβρουαρίου.
Με την δεύτερη έκδοση του 7ετούς το ελληνικό δημόσιο αρχίζει να διαμορφώνει το capital buffer που θέλει να δημιουργήσει 18-20 δισεκ. έως το Καλοκαίρι του 2018.
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι με επιτόκιο 3,10% ή περίπου σε αυτά τα επίπεδα και αυτή η έκδοση θα τύχει ευνοϊκής αντιμετώπισης από τις αγορές.
Βέβαια τράπεζες όπως η BNP Paribas δεν φαίνεται να ρισκάρει στο ελληνικό χρέος σε αυτά τα επίπεδα, αντιθέτως η J P Morgan και η Bluebay Asset Management σχεδιάζει να επενδύσει σε ελληνικό χρέος.
Πάντως με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,66% και το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο στο 1,95% η διαφορά – spread έχει μειωθεί στις 171 μονάδες βάσης ή 1,71% και με το μέγιστο της μείωσης του spread στις 150 μονάδες βάσης.
Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τρέξει πολύ και οι αποτιμήσεις πλέον δεν δικαιολογούνται.

ΟΔΔΗΧ: Οι πέντε ανάδοχοι της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου

Τους πέντε χρηματοοικονομικούς ομίλους οι οποίοι θα αναλάβουν τη διαχείριση της έκδοσης του 7ετούς ελληνικού ομολόγου ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Πρόκειται για τους Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan και Nomura.
Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του "αποθεματικού" που πρόκειται να δημιουργήσει.
Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας καθώς και η τιμολόγηση του νέου ομολόγου αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς ώρες.


Αναβάθμιση της Ελλάδος από την Fitch σε Β στις 16 Φεβρουαρίου

Μετά την αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β από την Standard and Poor’s και η Fitch θα αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε Β.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα της Ελλάδος σε Β από την Fitch είναι ουδέτερη καθώς η θετική επίδραση ήδη έχει καταγραφεί στα ελληνικά assets ομόλογα και μετοχές από την Standard and Poor’s.
Μόνο μεγαλύτερη αναβάθμιση θα είχε θετική επίδραση σε ομόλογα και μετοχές.
Το βασικό πρόβλημα με την Fitch δεν είναι τόσο η βαθμολογία της ελληνικής οικονομίας….όσο η ακραία στρέβλωση να βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες ακόμη και σήμερα σε επιλεκτική χρεοκοπία.
Αυτό πρέπει να αλλάξει δεν μπορεί να υπάρχουν σχετικά θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία και οι τράπεζες να βαθμολογούνται ως επιλεκτική χρεοκοπία.
Κατά την Fitch αυτό δεν θα αλλάξει μέχρις ότου αποσυρθούν πλήρως τα capital controls.
Μετά την Fitch στις 30 Μαρτίου θα ακολουθήσει η Moody’s η οποία θα αναβαθμίσει την Ελλάδα από την κλίμακα Caa2 σε Caa1 ή Β3.

Πηγή: www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης