Επιχειρήσεις

"Καμπανάκι" McKinsey προς ΔΕΗ: Μείωση δαπανών κατά 500 εκατ ευρώ, οι εισηγήσεις για δανεισμό, ανείσπραχτα, λιγνίτες

Κρίσιμο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019
Περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον μέσα στο 2018 προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της έκθεσης σε υπέρμετρο δανεισμό με ο,τι αυτό συνεπάγεται, λόγω της ανάγκης αποπληρωμής υψηλών δανειακών υποχρεώσεων την επόμενη χρονιά (2019) προτείνει η McKinsey στη διοίκηση της ΔΕΗ.
Το πρόγραμμα των περικοπών περιλαμβάνει και επέκταση της εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζει η ΔΕΗ για 110 άτομα στα 250, δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Η McKinsey που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για την κατάρτιση του νέου business plan έκανε χθες (6/2) μια πρώτη παρουσίαση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, το οποίο ανανέωσε τη μεταξύ τους σύμβαση που έληγε το Φεβρουάριο κατά τέσσερις μήνες έναντι αμοιβής 400 χιλιάδων ευρώ, προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.  
Η σχέση δανείων και λειτουργικής κερδοφορίας είναι μη βιώσιμη, είπε η McKinsey και πρότεινε τη λήψη δράσεων ώστε να εξοικονομηθούν κατ’ ελάχιστον 500 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνεται και η  επέκταση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου.
Η McKinsey έθεσε, επίσης, επιτακτικά το θέμα της μείωσης των ανείσπρακτων οφειλών, οι οποίες παραμένουν στα υψηλά επίπεδα των 3 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των ποσών που έχουν μπει σε ρύθμιση).
Ενημέρωσε επίσης ότι ο λιγνίτης για να παραμείνει ανταγωνιστικός χρειάζεται ρυθμιστική ενίσχυση, ενώ δεσμεύτηκε ότι τους αμέσως επόμενους μήνες θα εξειδικεύσει τις προτάσεις της.

Καθοριστική η αναχρηματοδότηση των δανείων

Το πλέον κρίσιμο ζήτημα που ανέδειξε η μελέτη της McKinsey για τη ΔΕΗ, είναι η αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων ύψους 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019.
Το θέμα είναι μείζονος σημασίας και για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες που αποτελούν τον κύριο χρηματοδότη της ΔΕΗ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προσλάβει σύμβουλο την Rothschild για τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ.
Μέσα στο 2018, η ΔΕΗ θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 440 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. προέρχονται από ελληνικές τράπεζες και τα 190 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Το 2019 λήγει το ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ και δύο κοινοπρακτικά δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες ύψους 1,3 δισ. ευρώ, καθώς και δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ προς την ΕΤΕπ.
Από την άλλη πλευρά η άνοδος του ομολόγου, η επαναγορά από την επιχείρηση στο 101,375% και η απόδοση κάτω από 5% δείχνουν ότι η αγορά είναι θετική για την αναδιάρθρωση του δανεισμού.
Έμμεσα αυτό που δείχνει η εταιρία συμβούλων είναι ότι η επιχείρηση θα χρειασθεί κεφάλαια από την ολοκλήρωση του market test.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης