Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι στόχοι των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι στόχοι των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ
Η κλιμάκωση της τούρκικης στρατηγικής
O πραγματικός κίνδυνος στην παρούσα φάση είναι η τούρκικη απειλή, που για πρώτη φορά εκφράστηκε ωμά με την ρήση «Τα Ίμια είναι δικά μας».
Οι Τούρκοι κινούνται με θράσος διότι το σχέδιό τους, που εξυφαίνεται, είναι να βάλουν πόδι στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας Αλμπαιράκ που αναδεικνύει και τον διπλό στόχο τους:
-    Πρώτον την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ με πρόσχημα την υφαλοκρηπίδα την οποία έχουν επινοήσει και προκύπτει από την συμφωνία Τουρκίας- ψευδοκράτους με βασικό στόχο το οικόπεδο-3 που βρίσκεται ανατολικά της Κύπρου.
-    Δεύτερον την καθιέρωση της τούρκικής οδού για μεταφορά του φυσικού αερίου της ΝΑ Μεσογείου στην Ευρώπη.
Όπως μπορεί να καταλάβει κανείς ο στρατηγικός σχεδιασμός των Τούρκων που προκύπτει από τις δηλώσεις Ερντογάν,. Γιλντιρίμ, Τσαβούσογλου είναι  να φτάσουμε στο σημείο για να προκληθεί ένα θερμό επεισόδιο που θα τους επιτρέψει να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μπουν στο παιχνίδι σφετερισμού της κυπριακής ΑΟΖ.
Η  τουρκική NAVTEX που μπλοκάρει τις έρευνες του γεωτρύπανου της ENI στο Οικόπεδο 3 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, η αμηχανία των Κυπρίων αλλά και του διεθνούς παράγοντα, δείχνουν πώς στήνεται η κλιμάκωση μιας καλοδουλεμένης στρατηγικής.
Το Γεωτρύπανο θα πρέπει να φύγει τον Μάρτιο για το Μαρόκο και είναι πολύ πιθανό να μην έχει γίνει καμία γεώτρηση στην Σουπιά.
Ο Ερντογάν που είδε για Τρίτη φορά τον Τίλερσον για το θέμα της Συρίας είναι πολύ επικίνδυνος και ανεξέλεγκτος στην περιοχή αυτή και διερωτάται κανείς ποιός θα σταματήσει τους Τούρκους, αν επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια σύρραξη μικρής διάρκειας στην περιοχή
Δυστυχώς η μεγάλη απειλή ενός εθνικού ζητήματος είναι προ των πυλών και όποιος το αντιληφθεί έγκαιρα θα έχει την δυνατότητα να προλάβει και τις πολιτικές εξελίξεις, που σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουν καθοριστικές επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό.

www.wroldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης