Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brookings: Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας πριν να είναι αργά να αποκατασταθούν - Οι εντάσεις στο Αιγαίο

Brookings: Οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας πριν να είναι αργά να αποκατασταθούν - Οι εντάσεις στο Αιγαίο
Σε ανάλυση του Brookings Institution τονίζεται η ανάγκη να αποκατασταθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία
Με αφορμή τις επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με Τούρκους ομολόγους τους το Brooking Institution επισημαίνει σε ανάλυση του ότι «ΗΠΑ και Τουρκία πρέπει να αποκαταστήσουν τη σχέση τους πριν να είναι αργά».
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη του συμβούλου της NSA H.R. McMaster με τον Τούρκο ομόλογο του Ibrahim Kalin, η συνάντηση στις Βρυξέλλες του υπουργού Άμυνας, James Mattis, με τον Τούρκο ομόλογο του Nurettin Canikli, αλλά και η επίσκεψη του Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και τον υπουργό Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Οι προσδοκίες της Τουρκία είναι πολύ υψηλές ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η Συρία, αλλά και η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για η συνεργασία των ΗΠΑ με την YPG (Κούρδοι Συρίας) στη μάχη κατά του ISIS.
Σύμφωνα με το Brookings σε αυτή τις συναντήσεις η τουρκική πλευρά θα υπενθυμίσει στις ΗΠΑ δύο αμερικανικές υποσχέσεις.
Πρώτον, την Τουρκία αντιτάχθηκε στην παροχή όπλων και εκπαίδευση του YPG, δεδομένων των φόβων ότι θα μπορούσαν να ωφελήσουν το ΡΚΚ στην Τουρκία.
Αφού ανέχθηκε την συνεργασία με το YPG στη μάχη κατά του ISIS, η Άγκυρα θέλει αυτά τα όπλα να αποσυρθούν με την αμερικανική διαβεβαίωση ότι οι μεγάλες μάχες έχουν ολοκληρωθεί.
Δεύτερον, η Τουρκία θέλει οι δυνάμεις του YPG να αποσυρθούν από τη Manbij.
Την άνοιξη του 2016, η Άγκυρα αποδέχθηκε τα επιχειρήματα των ΗΠΑ ότι το YPG θα πρέπει να διασχίσει τον ποταμό Ευφράτη για να καθαρίσει το Ισλαμικό κράτος στη Manbij, με την προϋπόθεση ότι θα αποσυρθεί μετά τη μάχη.
Όταν το YPG δεν αποχώρησε και αντ' αυτού κινήθηκε δυτικά, η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη τον Αύγουστο του 2016 για να ανατρέψει το κίνημα αυτό.
Η συνεχιζόμενη παρουσία του YPG στη Manbij ενισχύει τις τουρκικές αποφάσεις για στρατιωτική δράση τώρα.

Ανησυχίες από τις ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ τις ανησυχίες τους για την τουρκική στάση εξέφρασαν και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Η σφοδρή ρητορική κατά της Δύσης δηλητηριάζει τη δημόσια εικόνα για τη σχέση των δύο χωρών.
Οι έντονες εντάσεις στο Αιγαίο προκαλούν ανησυχίες στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Η προγραμματισμένη αγορά πυραύλων S-400 από τη Ρωσία, η οποία δεν θα είναι συμβατά με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να καταστήσει την Άγκυρα υπόλογη και να τις επιβληθούν κυρώσεις μετά την πρόσφατη νομοθεσία που εμποδίζει την αγορά όπλων από τη Ρωσία» επισημαίνεται στην ίδια ανάλυση.
Εν ολίγοις, είναι θετικό το γεγονός ότι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον επισκέφθηκαν την Άγκυρα.
«Οι ΗΠΑ δεν θα δώσουν στην Τουρκία ό,τι απαιτεί και πρέπει να αναπτυχθεί μια στρατηγική για τη διακυβέρνηση και ασφάλεια της Συρίας, που θα προσφέρει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά ο εποικοδομητικός διάλογος ενισχύει την εμπιστοσύνη στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης.
Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρέπει να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τις τουρκικές ενέργειες που συμβάλλουν στην διατάραξη των σχέσεων.
Και οι δύο πλευρές πρέπει να εργαστούν από κοινού για να αποκατασταθεί η σχέση, πριν να είναι αργά» καταλήγει η ίδια ανάλυση.



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης