Τελευταία Νέα
Διεθνή

DW: Συνάντηση Merkel - Zaev στο Βερολίνο - Στο επίκεντρο η ονομασία της ΠΓΔΜ

tags :
DW: Συνάντηση Merkel - Zaev στο Βερολίνο - Στο επίκεντρο η ονομασία της ΠΓΔΜ
Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Zaev στη γερμανική πρωτεύουσα από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του
Η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ με στρατιωτικές τιμές το μεσημέρι της Τετάρτης 22/2.
Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση προβλέπεται να διαρκέσει μια περίπου ώρα και αμέσως μετά Merkel και Zaev θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου.
Βασικά θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών, όπως αναφέρει η καγκελαρία, είναι τα διμερή, οι τρέχουσες ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις αλλά και περιφερειακά ζητήματα. Εντούτοις, με τις συζητήσεις και ζυμώσεις για το θέμα της ονομασίας να βρίσκονται στην παρούσα φάση σε κρίσιμη καμπή, μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν βέβαιο ότι το ζήτημα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης. Το ίδιο ισχύει και για τις επαφές που θα έχει ο Zaev αμέσως μετά με τον γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Steinmeier.
Το Βερολίνο δίνει μεγάλη βαρύτητα στην επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ.
Και αυτό ως επί το πλείστον για λόγους γεωπολιτικής σταθερότητας.
Με τη λύση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM ανοίγει ουσιαστικά και ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, γεγονός, που όπως εκτιμάται στη γερμανική πρωτεύουσα, θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα όχι μόνον της ίδιας της χώρας, αλλά της νοτιοανατολικής Ευρώπης εν γένει.
Η γερμανική κυβέρνηση συνδέει λοιπόν εμμέσως την επίλυση του ζητήματος με τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και γι΄ αυτό ακριβώς θέλει να υπάρξει λύση όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθούν και οι παραινέσεις της Merkel στην επικείμενη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
Άλλωστε, απαντώντας σε ερώτηση της Deutsche Welle εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επισήμανε την Παρασκευή ότι το Βερολίνο στηρίζει τις προσπάθειες του ειδικού διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών M. Nimetz και ελπίζει να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν το Βερολίνο έχει εκφράσει μεν την κατανόησή του για τις διαφορετικές θέσεις Αθήνας και Σκοπίων στο ζήτημα, όχι όμως και για το γεγονός ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια εκκρεμεί ακόμη η εξεύρεση λύσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης