Ενέργεια

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης βάσει των πραγματικών ωρών αιχμής επιδιώκει η βιομηχανία

Αναπροσαρμογή των τιμολογίων μέσης και υψηλής τάσης βάσει των πραγματικών ωρών αιχμής επιδιώκει η βιομηχανία
Η ΕΒΙΚΕΝ ζητά οι καταναλωτές της Μέσης Τάσης με κατανάλωση άνω των 13 GWh ετησίως να αντιμετωπίζονται όπως και οι πελάτες στην Υψηλή Τάση
Αλλαγές στα τιμολόγια προμήθειας της ΔΕΗ στην υψηλή και μέση τάση ώστε να αντανακλούν τις πραγματικές αιχμές του συστήματος και να εναρμονίζονται με τους υπολογισμούς του ΑΔΜΗΕ, ζητά η βιομηχανία.
Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) με την επιστολή της στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για την αναθεώρηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, συμφωνεί με τον ΑΔΜΗΕ όσον αφορά τη μεθοδολογία των χρεώσεων, αλλά επισημαίνει ότι η ΔΕΗ στα τιμολόγια για την Υψηλή και Μέση Τάση, εξακολουθεί να υπολογίζει ως «Ζώνες Αιχμής», χρονικές περιόδους μέσα στη διάρκεια του 24ώρου που δεν έχουν πια καμία σχέση με την πραγματική αιχμή.
Όπως σημειώνει η ΕΒΙΚΕΝ, η ΔΕΗ εξακολουθεί να θεωρεί ως «Ζώνη Αιχμής» τις ώρες από 10.00 ως 14.00 τις καθημερινές, κάτι που δεν υφίσταται τα τελευταία 6 -7 χρόνια λόγω της μεγάλης εισόδου των ΑΠΕ, η οποία έχει πρακτικά εξαφανίσει τη λεγόμενη πρωινή αιχμή.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει προς τη ΡΑΕ ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική εφαρμογή της μεθοδολογίας του Διαχειριστή είναι η Αρχή να διασφαλίσει την υιοθέτησή της από τους προμηθευτές και δη τη ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όλα τα προαναφερόμενα τιμολόγια θα πρέπει εφεξής να είναι εναρμονισμένα ως προς τη ζώνη αιχμής με τη βασική μεθοδολογία του ΑΔΜΗΕ».

Νέα μεθοδολογία χρεώσεων

Η ΕΒΙΚΕΝ εξάλλου συμπλέει με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για την μεθοδολογία των χρεώσεων, με βάση την οποία λαμβάνεται υπόψη:
•    Για τους μήνες Δεκέμβριο έως και Φεβρουάριο ο μέσος όρος των 20 μεγαλύτερων ωριαίων μετρήσεων κατά τις ώρες 17.00- 22.00 (εξαιρουμένου του Σαββατοκύριακου και των αργιών)
•    Για τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο, ο μέσος όρος των ΙΧΧΣ των μηνών Δεκέμβριος – Φεβρουάριος
•    Για τους μήνες Ιούνιο έως και Αύγουστο, ο μέσος όρος των 20 μεγαλυτέρων ωριαίων μετρήσεων  κατά τις ώρες 19.00- 23.00 (εξαιρουμένων των αργιών και του Σαββατοκύριακου)
•    Για τους μήνες, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο, ο μέσος όρος των ΙΧΧΣ των μηνών Ιούνιος έως και Αύγουστος.
Όσον αφορά στον επιμερισμό του απαιτούμενου εσόδου στους καταναλωτές στη Μέση Τάση, η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί οι καταναλωτές της Μέσης Τάσης με κατανάλωση άνω των 13 GWh ετησίως να αντιμετωπίζονται όπως και οι πελάτες στην Υψηλή Τάση, να ενταχθούν δηλαδή σε αυτήν την κατηγορία.
Επισημαίνει δε ότι η Μέση Τάση περιλαμβάνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό καταναλωτών με διαφορετικό προφίλ χρήσης, όπως βιομηχανίες, μικρότερες και μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις κλπ και δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται σαν μία ενιαία κατηγορία, ειδικά όσον αφορά στη χρήση συστήματος.
Ας σημειωθεί ότι στη Μέση Τάση με ετήσια κατανάλωση άνω των 13 GWh ηλεκτροδοτούνται κατά κανόνα βιομηχανικές μονάδες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης