Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Κυρώθηκαν από την Βουλή οι 4 συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

ΥΠΕΝ: Κυρώθηκαν  από την Βουλή οι 4 συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα δήλωσε ο υπουργός ενέργειας
Με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.
Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.
«Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων.
Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν, τόνισε ο Υπουργός, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison.
Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα.
Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ.
Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό  περιοχών που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν, ώστε αυτές να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.
Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», ανέφερε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.
Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης