Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα σενάρια για την ΔΕΗ στο επίκεντρο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη – Τι βλέπουν για τα ΕΛΠΕ - Βραβεύτηκε ο Wilbur Ross

Τα σενάρια για την  ΔΕΗ στο επίκεντρο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη – Τι βλέπουν για τα ΕΛΠΕ - Βραβεύτηκε ο Wilbur Ross
Oι δύο ενεργειακές εταιρίες στο περισκόπιο των Αμερικανικών Κεφαλαίων
Επενδυτές δύο ταχυτήτων έχουν εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη στο συνέδριο του Capital Link.
Εκείνοι που προετοιμάζονται να εισέλθουν στην ελληνική αγορά συστηματικότερα και διευρευνώντας με μεγάλο ενδιαφέρον το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και εκείνοι που τηρούν στάση αναμονής κρατώντας αποστάσεις από την κυβέρνηση.
Ο ενεργειακός τομέας προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν την γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, τις προοπτικές που διαμορφώνονται από την κατασκευή του TAP και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην απελευθέρωση της αγοράς.
Στην φωτογραφία από το Συνέδριο εικονίζονται κατά την βράβευση του Wilbur Ross μελλοντικού υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ και μεγαλομετόχου της Eurobank οι κκ. Νίκος Καραμούζης,πρόεδρος της Eurobank,Oλγα και Νίκος Μπορνόζης,ιδιοκτήτες της Capital Link και διοργανωτές του Συνεδρίου,Ελενα Κουντουρά υπουργός Τουρισμού,John Κασιματίδης στο βάθος,Γιώργος Σταθάκης υπουργός Ενέργειας,John Κάλαμος,Wilbur Ross,Δημήτρης Παπαδημητρίου υπουργός Ανάπτυξης,Αλέξης Χαρίστης αναπληρωτής και Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος ΣΕΒ.
Ο κ. Ross κατά την ομιλία του έκανε αναφορά στην Ελλάδα και τις προοπτικές της.

Μπορεί να γίνει η ΔΕΗ το μεγάλο turn around play;

Το μεγάλο ενδιαφέρον έχει συγκεντρώσει η ΔΕΗ, καθώς από πλευράς κεφαλαιοποίησης (700 εκατ ευρώ) αποτελεί μια από τις πλέον υποτιμημένες ενεργειακές εταιρίες παγκοσμίως.
 Απουσιάζει όμως ακόμα ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα την περάσει στην επόμενη φάση και θα της επιτρέψει έτσι να σηκώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να επιτύχει κερδοφορία και να διατηρήσει τις στρατηγικές προοπτικές και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο σε σχέση με την ελληνική οικονομία.
 Όπως σημειώνουν οι ξένοι επενδυτές που εκπροσωπούν τις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες," η ΔΕΗ θα πρέπει κατά πρώτον να συμφωνήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης από κοινού  με τους πιστωτές όσον αφορά την ενίσχυση της θέσης της."
Και αυτό γιατί η σημερινή κεφαλαιοποίηση αντιστοιχεί στο 15% της λογιστικής της αξίας.
Το ζήτημα είναι κριτικής σημασίας, καθώς είναι οι πιστωτές που επιμένουν να αυξηθούν σημαντικά οι δημοπρατούμενες ποσότητες για τους ιδιώτες σε σχέση με την συνολική παραγωγή της ΔΕΗ από λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, με αποτέλεσμα να πρέπει η ΔΕΗ να διαθέσει σταδιακά το σύνολο της παραγωγής της σε τιμές που θα της επιφέρουν αυξανόμενες ζημίες.
Ετσι οι πιστωτές επιθυμούν να πετύχουν δύο στόχους:
Ο πρώτος να απελευθερώσουν την αγορά και ο δεύτερος να αναγκάσουν την ΔΕΗ να πουλήσει μονάδες.
Τόσο το υπουργείο όσο και η δίοικησση έχουν διαφωνήσει και θα επιχειρήσουν από αύριο κατά την διαπραγμάτευση να πετύχουν μια συμφωνία, όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνη.
 Όμως αν δεν ξεκαθαριστεί μια κοινώς αποδεκτή στρατηγική η ΔΕΗ δεν θα έχει εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη των μεγάλων επεδνυτικών σπιτιών.

Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές πιστεύουν ότι ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα η ΔΕΗ στέκεται αξιοπρεπώς στην αγορά, καθώς ανταγωνίζεται αποτελεσματικά τους ιδιώτες,οι οποίοι δεν έχουν κερδίσει σημαντικα μερίδια.
Την ίδια ώρα εμφανίζονται θετικοί στις προτάσεις που έχει κάνει η δίοικηση για πώληση χαρτοφυλακίων σαν εναλλακτική λύση για πώληση μεριδίων στην αγορά και εξασφάλιση εσόδων.
Η ΔΕΗ παραμένει χαμηλά στην πιστοληπτική διαβάθμιση όμως αυτό μπορεί να βελτιωθεί εφόσον υιοθετηθεί συκγκεκριμένη στρατηγική.
Μόνον κατά τον τρόπο αυτό θα μπορεί να πουληθεί ποσοστό της τάξης του 17% ή και περισότερο όπως συζητείται, σε σημαντικά  υψηλότερες τιμές σε σχέση με το σημερινό που δεν αξίζει καλά καλά 120 εκατ ευρώ.

Καμπανάκι για τον ΑΔΜΗΕ

Το κρίσιμο σημείο είναι να λάβει η Επιχείρηση τα 320 εκατ ευρώ από την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ.
 Αλλά και να οριστικοποιηθεί η σχέση με την οποία θα ανταλλαγούν τα ποσοστά της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ με αυτά του δημοσίου.
 Μέσα στην ΔΕΗ παραμένουν hedge funds στο μετοχικό της κεφάλαιο, που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την κεφαλαιοποίηση όπως έγινε το 2014,οπότε είχε ξεπεράσει τα 2 δις.
 Τέλος θετική εντύπωση για την γνώση της επιχείρησης έχει προκαλέσει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ Παναγιωτάκης ο οποίος και αγωνίζεται να περάσει άλλη κατεύθυνση για τις δημοπρασίες(ΝΟΜΕ)  από αυτή των πιστωτών.
 
Βελτίωση για τα ΕΛΠΕ από το 2017

Τα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς η ιδιωτικοποίηση  τους είναι μέσα στο πρόγραμμα και το 2017 αναμένεται να γυρίσουν σε θετικές ταμειακές ροές.
Οι ξένοι επενδυτές εκτιμούν ότι τα καθαρά δάνεια θα αυξηθούν στο τέλος του 2016 σε 1,65 δις και σε αυτό θα συντελέσουν:
-    Οι αποπληρωμές προς το Ιράν
-    Οι αρνητικές ταμειακές ροές που θα προσεγγίσουν τα 350 εκατ.
-    Οι αποπληρωμές τόκων ύψους 200 εκατ.

Η  κερδοφορία

Το συνολικό EBITDA προβλέπεται στα 740 εκατ και το καθαρό κέρδος στα 235 εκατ ευρώ.
Το αποτέλεσμα του διυλιστηρίου θα είναι σε επίπεδο ΕBITDA κοντά στα 500 εκατ ενώ πολύ καλά στο τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να αποδώσει ο κλάδος των πετροχημικών.
Ο ομιλος ευννοείται και από ισχυρό δολάριο.

worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης