Ενέργεια

Yuval Steinitz (ΥΠΕΝ Ισραήλ): Το 2019 η απόφαση για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med

Yuval Steinitz (ΥΠΕΝ Ισραήλ): Το 2019 η απόφαση για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med
"Αυτό το καλοκαίρι θα καταλήξουμε σε μια λεπτομερή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ιδρυτικών κρατών του αγωγού East Med και στις αρχές του 2019 ελπίζουμε να έχουμε μια τελική απόφαση επένδυσης" δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας
Το Ισραήλ αναμένει την απόφαση για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους 2.000 χιλιομέτρων (1.243 μιλίων) που θα συνδέει τους τεράστιους φυσικούς πόρους της ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη μέχρι τις αρχές του 2019, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz στο Reuters.
Ο αγωγός, ο οποίος θα περάσει από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και την Ιταλία σε βαθιά νερά, θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέροντας πρόσβαση σε μια μεγάλη αγορά.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι ο αγωγός που εκτιμάται ότι κοστίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια είναι "εξαιρετικά ανταγωνιστικός" καθώς οι τέσσερις χώρες - εταίροι συνεχίζουν τα κατασκευαστικά σχέδια για την τεχνικά περίπλοκη γραμμή, δήλωσε ο Steinitz στο Reuters αργά την Τετάρτη στο περιθώριο της διάσκεψης CERAWeek στο Χιούστον.
"Αυτό το καλοκαίρι θα καταλήξουμε σε μια λεπτομερή συμφωνία μεταξύ των τεσσάρων ιδρυτικών κρατών του αγωγού East Med και στις αρχές του 2019 ελπίζουμε να έχουμε μια τελική απόφαση επένδυσης", ανέφερε.
Ο αγωγός, γνωστός ως East Med, θα μπορεί να μεταφέρει 9 έως 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, δήλωσε. Οι ιδιοκτήτες του έργου είναι η IGI Poseidon, κοινή επιχείρηση μεταξύ της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ και του ιταλικού ενεργειακού ομίλου Edison.
Περισσότεροι από 900 bcm φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθεί στην ανοικτή θάλασσα του Ισραήλ, ενώ ο τομέας φυσικού αερίου της Αφροδίτης της Κύπρου έχει επιπλέον 128 bcm. Και οι δύο περιοχές αναμένεται να έχουν περισσότερα αποθεματικά.
Το Ισραήλ, όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί απότομα κατά την τελευταία δεκαετία, θα έχει 400 έως 500 δισεκατομμύρια bcm διαθέσιμα για εξαγωγή, δήλωσε ο Steinitz.
Οι τεράστιες ποσότητες αερίου που ανακαλύφθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο Ισραήλ έχουν μεταμορφώσει την οικονομική πραγματικότητα της περιοχής, καθώς υπεγράφησαν συμφωνίες πώλησης φυσικού αερίου με τις γειτονικές Ιορδανία και Αιγύπτου.
Το Ισραήλ εξετάζει επίσης την κατασκευή ενός αγωγού στην Τουρκία, όπου η ζήτηση φυσικού αερίου αυξάνεται ραγδαία, αν και το έργο φαίνεται ότι έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια εν μέσω πολιτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.
"Μπορούμε να εξάγουμε στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τουρκία και να έχουμε ακόμα αρκετό αέριο για τον αγωγό", δήλωσε.
Το Ισραήλ σχεδιάζει να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι μια νέα δημοπρασία για 20 έως 30 θαλάσσια μπλοκ προκειμένου να ενεργοποιήσει την ανάπτυξη νέων πόρων αερίου, δήλωσε ο Steinitz.
Μια δημοπρασία στα τέλη του περασμένου έτους, ωστόσο, προσέλκυσε περιορισμένο ενδιαφέρον στην οποία η Ελληνική Energean και μια κοινοπραξία ινδικών εταιρειών πήρε το μπλοκ.
Σε ένα σημάδι των αυξανόμενων προσπαθειών του Ισραήλ να προσελκύσει ξένους επενδυτές στην εκκολαπτόμενη ενεργειακή βιομηχανία, η χώρα ξεκίνησε πρόσφατα με μια οικονομική αποστολή στο Χιούστον.
 


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης