Ενέργεια

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών στη Ν.Υ. για την Ελλάδα - Οι επαφές Παναγιωτάκη για τις αναχρημοτοδοτήσεις της ΔΕΗ

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών στη Ν.Υ. για την Ελλάδα - Οι επαφές Παναγιωτάκη για τις αναχρημοτοδοτήσεις της ΔΕΗ
Κομβικό το συνέδριο της Capital Link του Ν.Μπορνόζη για το επενδυτικό κλίμα της χώρας
“Eλπίζω να πάρουμε κάποιες αποδόσεις από την Ελλάδα στα χρήματα που έχουμε τοποθετήσει» είπε μεταξύ άλλων ο μεγαλομέτοχος της Eurobank και αυριανός υπουργός Εμπορίου κ. Wilbur Ross μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δείπνο του συνεδρίου της Capital Link,όπου ήταν και τιμώμενο πρόσωπο.
Η στάση των μεγάλων επενδυτών που ήταν παρόντες δεν ήταν εννιαία καθώς ο John Kalamos έχει μια περισσότερο θετική στάση,αλλά ο κ Μ.Ψαρός διαχειριστής 5,5 δις δολαρίων θεωρεί ότι με αυτήν την κυβέρνηση δεν πρέπει να βάλει ούτε σεντ  στην Ελλάδα.

Οι επαφές Παναγιωτάκη

Την ίδια ώρα ο προεδρος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης κινείται με το team του για να εξασφαλίσει την αναχρηματοδότηση για λήγοντα ομολογιακά της επιχείρησης με κύριο στόχο αυτό του 2019.
Οι επαφές σε επίπεδο one to one με επενδυτές που έχει η ΔΕΗ είναι αυξημένες, καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, το οποίο διευρύνεται καθόσον οι σχεδιασμοί της δοίικησης οδηγούν σε ένα ρεαλιστικό και επιτεύξιμο σχέδιο.
Παράλληλα ο John Kασιματίδης επετέθη στους Γερμανούς πιστωτές για την πολιτική και τα μέτρα στην οικονομία,καθόσον μάλιστα δεν υπάρχει διευθέτηση του χρέους.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε διαμέσου teleconference σημειώνοντας ότι όσοι τον άκουσαν και επένδυσαν πέρυσι δεν θα πρέπει να είναι δυσαρεστημένοι.
Υπήρχαν βέβαια  δυσαρέσκειες από την πλευρά των επενδυτών, οι οποίοι είπαν ότι στην Ελλάδα δεν βρίσκουν ανταπόκριση και ακροατές για το ενδιαφέρον τους,όπως αντίθετα συμβάίνει σε πλείστες άλλες χώρες.
Πέραν των κκ. Σταθάκη και Παπαδημητρίου η ελληνική οπλευρά δεν άφησε ικανοποιητική εικόνα στις ομιλίες που έγιναν.

Το ετήσιο συνέδριο ξεκίνησε χθες  Δευτέρα  13η Δεκεμβρίου 2016.
 Πρόκειται για το 18ο  Ετήσιο Capital Link Invest in Greece Forum που έκλεισε τις εργασίες του με επίσημο δείπνο στα πλαίσια του οποίου το  “2016 Hellenic Capital Link Leadership Award” απονεμήθηκε στον  κ Wilbur L. Ross, Chairman & Chief Strategy of W.L.Ross & Co  για τη συμβολή και συνεισφορά του στην Ελλάδα.
Ο κ. Ross αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς και μακροχρόνιους επενδυτές της Ελλάδας, προσφέροντας πολύτιμες ηγετικές συμβουλές για το πώς να τεθεί η οικονομία ξανά σε πορεία ανάπτυξης.

Ποιοί παρέστησαν

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, Πρόεδρος της Capital Link.
Εισαγωγικά σχόλια έκαναν οι κκ. Πάνος Παπάζογλου, Country Managing Partner Greece - Central and South East Europe Accounts Leader της EY και Joseph R. Ficalora, President & CEO of New York Community BanCorp. Inc, η οποία εξαγόρασε στο παρελθόν την Atlantic Bank.
Τον κ. Wilbur Ross προλόγισε ο κ. John Catsimatidis, Chairman & CEO of Red Apple Group.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ανακοίνωσε την τοποθέτηση του  κ. Wilbur L. Ross ως Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ και κατά συνέπεια η συμμετοχή του ειχε ιδιαίτερη σημασία.
Κατά τη διάρκεια των 55 ετών που δραστηριoποιείται στην επενδυτική τραπεζική και τα ιδιωτικα επενδυτικα κεφαλαια, ο κ. Wilbur Ross αναδιάρθρωσε εταιρίες με περιουσιακά στοιχεια πάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα ευρύ φάσμα  κλάδων και δραστηριοτήτων.
Επι πλεον υπηρετησε ως Πρόεδρος ή ηγετικο μέλος Διοικητικων Συμβουλιων σε περισσότερες από 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε 20 η και περισσοτερες διαφορετικές χώρες. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις και έχει ασχοληθεί εκτενώς με πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.  

Την εκδήλωση τίμησαν με τη συμμετοχή τους τα ακόλουθα κυβερνητικά στελέχη :
•    κ.  Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
•    κ. Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
•    κα Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού
•    κ. Αλέξης Χαρίτσης Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
•    κ. Γεώργιος Πιτσιλής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων
•    κ. Eric Tourret, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
•    Ανώτερα στελέχη διεθνών τραπεζών, επενδυτικών οίκων και επιχειρήσεων, κυβερνητικοί  εκπρόσωποι, καθώς και μια ομάδα από διακεκριμένους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

Οι δηλώσεις Ross

Ο κ. Νικόλαος Μπορνόζης, δήλωσε «Ο κ. Wilbur Ross είναι μια από τις πλέον γνωστές και σεβαστές προσωπικότητες παγκοσμίως αναγνωρίζοντας την μοναδική του τεχνογνωσία στον τομέα της οικονομίας, του εμπορίου και των επενδύσεων. 
Ο κ. Ross είναι ένας σημαντικός και μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στις μακροχρόνιες προοπτικές της χώρας.
Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις δημόσια μοιράστηκε τη διορατικότητα και τις προτάσεις του για το πώς η Ελληνική οικονομία μπορεί να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης και να ελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, αυξάνοντας έτσι το προφίλ της Ελλάδας στην διεθνή επενδυτική κοινότητα.»
Ο κ. Wilbur Ross, εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές εξόδου της Ελλάδας από την κρίση.
"Έχω περάσει τόσα πολλά με την Ελλάδα που αισθάνομαι ότι πάντα ήμουν Έλληνας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής προσθέτοντας πως "μου φαίνεται ότι η Ελλάδα περνά στην άλλη άκρη αυτού του τρομακτικού εφιάλτη που έχει ζήσει η χώρα σας".
Όπως σημείωσε ο κ. Ross ωστόσο, περιμένει τη στιγμή που εκτός από τους καλούς φίλους που έχει κάνει και την μεγάλη εκτίμηση που έχει αναπτύξει για τον ελληνικό πολιτισμό, να αποδώσουν και οι επενδύσεις του στην Ελλάδα, αναφερόμενος στις τοποθετήσεις που έχει κάνει η εταιρεία του W.L.Ross & Co στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

Ο κ. Πάνος Παπάζογλου, Country Managing Partner Greece - Central and South East Europe Accounts Leader της EY δήλωσε: « Μόνο θαυμασμό μπορεί να εκφράσει κάποιος για την αξιοσημείωτη πορεία και τις επιτυχίες του Wilbur Ross. Ο Wilbur Ross δεν είναι ένας συνηθισμένος επιχειρηματίας. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κατεξοχήν τολμά να ρισκάρει, ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν πάντα σε θέση να εντοπίζει τις ευκαιρίες και να θέτει προβληματικούς κλάδους σε τροχιά ανάκαμψης, εξασφαλίζοντας στην πορεία μεγάλα κέρδη για τους μετόχους».

Σημείωση: Στη φωτογραφία (από αριστερά) οι κ.κ. John Kασιματίδης, Wilbur Ross και Νίκολαος Μπορνόζης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης