Επιχειρήσεις

Εμπλοκή στο σχέδιο μερικής απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου

Εμπλοκή στο σχέδιο μερικής απόσυρσης της ΔΕΠΑ από τη λιανική αγορά φυσικού αερίου
Η απαίτηση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη να διατηρήσει τελικά η ΔΕΠΑ ποσοστό συμμετοχής στην εταιρία ZeniΘ ανατρέπει την αρχική συμφωνία με τους δανειστές
Εμπλοκή στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από την ΔΕΠΑ και παράλληλα της πώλησης του μεριδίου της ΔΕΠΑ στην ΖΕΝΙΘ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας) στην ENI δημιουργηθεί προυποθέσεις να μην ολοκληρωθούν τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς χρονοδιαγράμματα τόσο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ όσο και των ΕΛΠΕ.
Εν μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ Lazard και Rothschild – Alpha Bank για λογαριασμό των Shell και ΔΕΠΑ αντίστοιχα και ενώ στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΠΑ και η ΕΝΙ είχαν καταλήξει σε συμφωνία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έθεσε θέμα διατήρησης από τη ΔΕΠΑ ενός ποσοστού στην ΖΕΝΙΘ δημιουργώντας νέα δεδομένα στην διαδικασία.  
Αν και τα δύο project προχωρούν ανεξάρτητα, ωστόσο αλληλοσυνδέονται ως προς τις βασικές παραδοχές σε μια σειρά παραμέτρους με αποτέλεσμα η πορεία του ενός να εξαρτάται από την πορεία του άλλου.

Επιπτώσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων   

Κατα συνέπεια δύσκολο να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 31η Μαρτίου που εκπνέει η προθεσμία για τις δεσμευτικές αποφάσεις
Ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και των ΕΛΠΕ, αφού το ξεκαθάρισμα του χαρτοφυλακίου της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά αποτελεί προαπαιτούμενο για τις δύο άλλες ιδιωτικοποιήσεις λόγω της μεταξύ τους μετοχικής σύνθεσης.
Ο επενδυτής που θα μπει στα ΕΛΠΕ θα πρέπει να γνωρίζει ποιο ακριβώς είναι το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ στην οποία ο Όμιλος συμμετέχει με ποσοστό 35%, όπως και ο επενδυτής που θα κληθεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της ΔΕΠΑ θα πρέπει να γνωρίζει την περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας.

Δυσαρέσκεια Τσακαλώτου

Ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται να δημιουργεί νέα δεδομένα και στο θέμα της ΔΕΠΑ και της θέσης της στη λιανική αγορά.
Η συμφωνία με τους πιστωτές, η οποία αποτυπώνεται στην απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. 59) στις 18 Ιανουαρίου, αναφέρει συγκεκριμένα ότι «έως τον Μάρτιο του 2018 θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη οιασδήποτε υφιστάμενης οριζόντιας ή κάθετης σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ ΔΕΠΑ και των εταιριών προμήθειας ΕΠΑ. Σε περίπτωση εξόδου κάποιου από τους σημερινούς μετόχους των ΕΠΑ και μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής, η ΡΑΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και μετά από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προβεί σε εκτίμηση των πιθανών εμποδίων στον ανταγωνισμό, πριν από τον διαγωνισμό αξιοποίησης της ΔΕΠΑ από το ΤΑΙΠΕΔ».
Επίσης, αναφέρει πως «σε περίπτωση που διαπιστωθούν σημαντικά εμπόδια, η διαδικασία αξιοποίησης θα προσαρμοστεί αναλόγως».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης