Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Γ. Σταθάκης: Υπό εξέταση τρεις προτάσεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων

Γ. Σταθάκης: Υπό εξέταση τρεις προτάσεις για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων
«Κλειδί» η στάση που θα τηρήσουν οι Θεσμοί και εάν θα αποδεχθούν το δημόσιο να διατηρήσει έστω και περιορισμένη θέση στην εταιρία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του ομίλου Λάτση για την επιλογή του μοντέλου ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τρεις προτάσεις τις οποίες περιέγραψε σε συνέντευξη του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας ότι οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται ώστε εντός των επομένων εβδομάδων να ληφθεί οριστική απόφαση.
Άλλωστε η ιδιωτικοποίηση του 35,4% των μετοχών των ΕΛΠΕ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και μάλιστα έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι ο διαγωνισμός θα έχει προκηρυχθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Κεφάλαιο, οι τρεις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι οι εξής:
•    Πώληση μετοχών µέσω Χρηματιστηρίου
•    Έκδοση χαμηλότοκου ομολογιακού δανείου που θα καλύψει την οικονομική απαίτηση του φετινού προϋπολογισμού και η ιδιωτικοποίηση θα μετατεθεί χρονικά
•    Πώληση μετοχών από κοινού με την Paneuropean του ομίλου Λάτση, που ελέγχει το 45,47%, ώστε ο αγοραστής να αποκτήσει το 51% της εταιρίας και το management. Μάλιστα η πρόταση αυτή φαίνεται  ότι έχει εξειδικευτεί περεταίρω και προβλέπει ότι τόσο το Δημόσιο όσο και ο όμιλος Λάτση θα διατηρήσουν συμμετοχή της τάξης του 15% ο καθένας. Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η τελευταία αυτή πρόταση φαίνεται να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί».

Διαπραγματεύσεις και ερωτήματα


Πάντως ο υπουργός προσθέτει στη συνέντευξη του ότι «σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις συνεχίζονται και τις επόμενες εβδομάδες θα συνεκτιμήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε πρότασης, για να επιλέξουμε το μοντέλο αξιοποίησης».
Σε κάθε περίπτωση η όλη υπόθεση δημιουργεί ερωτήματα, αρχής γενομένης από το ποια στάση θα τηρήσουν οι Θεσμοί και εάν θα αποδεχθούν τελικώς το δημόσιο να διατηρήσει έστω και περιορισμένη θέση στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως επιδιώκει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές διαθέσιμοι να δώσουν περί τα 1,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά του 51% των ΕΛΠΕ, που την τελευταία τριετία έχουν καταγράψει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης και η κεφαλαιοποίηση τους ανέρχεται σε περίπου 2,4 δις ευρώ.
Το ερώτημα αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί επί του παρόντος, καθώς οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης που έχει προσλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή η Εθνική Τράπεζα και η Golman Sachs, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στο premarket test για να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξει ενδιαφέρον, σε μια εποχή μάλιστα όπου δεν υπάρχει κινητικότητα όσον αφορά τις αγοραπωλησίες διυλιστηρίων.
Πρέπει τέλος να αναφερθεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για διατήρηση του 15% τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον όμιλο Λάτση, ίσως να λειτουργήσει ως ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση ενδιαφέροντος από μια μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία η οποία θα πρέπει αποκτήσει με υψηλό κόστος τον έλεγχο μιας εταιρίας, στην οποία θα συμμετέχουν δυο ακόμη ισχυροί μέτοχοι, ο ένας εκ των οποίων θα είναι το ελληνικό δημόσιο με ότι συνεπάγεται αυτό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης