Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ντ. Μπενρουμπή (Όμιλος Μυτιληναίου): Αβεβαιότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ντ. Μπενρουμπή (Όμιλος Μυτιληναίου): Αβεβαιότητα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
Όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, σε εκκρεμότητα, σε διαβούλευση, σε σκέψη. Τίποτε δεν ξεκολλάει και η αβεβαιότητα ταλανίζει τους συμμετέχοντες στην αγορά τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ομίλου Μυτιληναίου
Η πλήρης αβεβαιότητα για όλα τα θέματα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου Μυτιληναίου, Ντίνο Μπενρουμπή, ο οποίος μιλώντας σε σχετική ημερίδα του ΙΕΝΕ, υπογράμμισε ότι η αβεβαιότητα που υπάρχει σήμερα δεν υπήρξε ποτέ την προηγούμενη δεκαπενταετία.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, σε εκκρεμότητα, σε διαβούλευση, σε σκέψη. Τίποτε δεν ξεκολλάει και η αβεβαιότητα ταλανίζει τους συμμετέχοντες στην αγορά. «Από την αγορά λείπουν λεφτά και γυρνάμε γύρω –γύρω το έλλειμμα προσπαθώντας ο καθένας από την πλευρά του να το αποφύγει».     
Ο κ. Μπενρουμπή αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σημειώνοντας ότι παραμένει κολλημένη στο 85% για τη ΔΕΗ και τίποτε δεν δείχνει ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να αλλάξει, όσο η δεσπόζουσα εταιρία συνεχίζει να «κρατάει» τους καταναλωτές με την έκπτωση του 15% και οι προμηθευτές συνεχίζουν να επιβαρύνονται με 7 ευρώ/MWh, λόγω της χρέωση υπέρ των ΑΠΕ. Μάλιστα σημείωσε ότι η συγκεκριμένη χρέωση (ΠΧΕΦΕΛ) δεν υπάρχει και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και εμμέσως πλην σαφώς προέβλεψε ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες στα οικονομικά αποτελέσματα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας που δεν είναι παράλληλα και παραγωγοί.   
Για μια ακόμη φορά ο κ. Μπενρουμπή τόνισε ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, απέτυχαν πλήρως ως μέτρο ανοίγματος της αγοράς σημειώνοντας μάλιστα ότι μεγάλες ποσότητες κατευθυνθήκαν σε εξαγωγές, ή στην πορεία «πήγαν για σκότωμα».       
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μπενρουμπή, στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα στο Χρηματιστήριο Ρύπων. Όπως είπε έχουν υπερβεί κάθε πρόβλεψη, κυμαίνονται στα 13,5 ευρώ ανά τόνο και βρίσκονται σε καλπασμό. Σημείωσε ότι σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις το 2019 θα κινηθούν μεταξύ 13-17 ευρώ ανά τόνο CO2 και το 2022 θα κινούνται μεταξύ 20-31 ευρώ ανά τόνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να μιλάει η ΔΕΗ για συμμετοχή του λιγνίτη σε ποσοστά 25-30% στο ενεργειακό μίγμα.
Επίσης χαρακτήρισε ως αξιοπερίεργο το γεγονός ότι σήμερα με τιμές CO2 12,5 ευρώ τον τόνο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ (που επιβαρύνονται περισσότερο) εκτοπίζουν από την αγορά τις μονάδες φυσικού αερίου από την ημερήσια αγορά.
Πάντως Εξέφρασε την ευχή να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, αν και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί υπερβολικές τις εκτιμήσεις περί τιμήματος μεταξύ των 500 εκα ευρώ και του 1 δις ευρώ.  
Τέλος ο κ. Μπενρουμπή χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ξεκινάει διάλογος για την κατάρτιση του Εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ αναφερόμενος στο χρηματιστήριο ενέργειας και το Target Model, είπε ότι έχει θεοποιηθεί και ότι θα πρέπει να λυθούν πρώτα προβλήματα της αγοράς και στη συνέχεια να επέλθει η πλήρης άρση όλων των ρυθμίσεων, διότι αλλιώς είναι σα να προσπαθούμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.  

www.worlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης