Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΑΠΕ στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού της Ιαπωνίας

Οι ΑΠΕ στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού της Ιαπωνίας
Το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική της Ιαπωνίας έως το 2050 προβλέπεται να αντικατοπτριστεί σε ένα χωριστό ενεργειακό σχέδιο έως το 2030
Στην μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική στοχεύει η ιαπωνική κυβέρνηση με τις ανανεώσιμες να αποτελούν βασική πηγή ενέργειας, εξυψώνοντας τις διαστάσεις της πυρηνικής λόγω των μηδενικών εκπομπών άνθρακα.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας παρουσίασε το σχέδιο σε μια στρογγυλή τράπεζα εμπειρογνωμόνων που μελετά την ενεργειακή πολιτική της Ιαπωνίας μέχρι το 2050, αναφέροντας ότι οι ανανεώσιμες αυξάνουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης.
Οι πιο πρόσφατοι στόχοι που τέθηκαν το 2015 αποσκοπούν στο να έχουν ανανεώσιμες πηγές από 22 έως 24% και το πυρηνικό από 20 με 22% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο φορολογικό 2030.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχέδιο τον Απρίλιο το νωρίτερο.
Οι παρατηρητές λένε ότι η Ιαπωνία που είναι φτωχή στους πόρους, η οποία έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας και της θερμικής ενέργειας, έχει καθυστερήσει τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κυβέρνηση ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδίου της χώρας, δεδομένης της μείωσης του κόστους παγκοσμίως και της τεχνολογικής προόδου στον τομέα.
Η ανανεώσιμη παραγωγή, η οποία τείνει να επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, θα μπορούσε να καταστεί αξιόπιστη με την αποθήκευση της πλεονάζουσας ενέργειας στις μπαταρίες ανέφερε το σχέδιο.
Όσον αφορά την πυρηνική ενέργεια, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει τη στάση της να μειώσει την εξάρτηση από μια τέτοια ενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την πυρηνική κρίση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima Daiichi που προκλήθηκε από τον σεισμό του Μαρτίου 2011.
Τέλος, το μακροπρόθεσμο σχέδιο για την ενεργειακή πολιτική της Ιαπωνίας έως το 2050 προβλέπεται να αντικατοπτριστεί σε ένα χωριστό ενεργειακό σχέδιο έως το 2030 το οποίο πρόκειται να οριστικοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης